Tek je izašla, a već je jedna od najbolje ocijenjenih igara ikad

Foto: Press

FRANŠIZA The Legend of Zelda s nama je gotovo 40 godina, a od davne 1986., kada se pojavila prva igra u serijalu, Nintendo je više puta uspio stvoriti naslove koji su na ovaj ili onaj način utjecali na industriju videoigara i ponekad je korijenski mijenjali. 

>>Konačno je stigla jedna od najvećih igara godine. Košta 70 eura

Legenda industrije Shigeru Miyamoto prvu je Zeldu radio u isto vrijeme kada je započeo i svoju drugu megapopularnu franšizu, Super Mario, a njegovo vrijeme bilo je podijeljeno između dva velika projekta. Super Mario dao bi igračima tehnički jedinstveno, ali u srži linearno iskustvo, dok im je Zelda ponudila mogućnost da sami oblikuju svoju avanturu. I pošlo mu je za rukom stvoriti dva ogromna hita koja uspješno traju još i danas.  

37 godina neupitne kvalitete

Štoviše, malo je franšiza koje su za svog postojanja bile toliko hvaljene kao što je to slučaj sa Zeldom, koja gotovo od samih početaka nosi teret očekivanja fanova koji istovremeno žele prepoznatljivu atmosferu i nešto što će gameplay cjelokupnog serijala okrenuti za 180 stupnjeva. 

Od samih početaka TLOZ je hrabro eksperimentirao s načinima igre, neočekivanim utjecajima (Twin Peaks), uspješno se prilagođavao očekivanjima novih generacija igrača i u 37 godina uspio skupiti nevjerojatno mali broj promašaja. S druge strane, The Legend of Zelda: Ocarina of Time iz 1998. i danas se smatra jednom od najboljih igara svih vremena, a spomenuti naslov unio je revoluciju, ne samo što se franšize tiče već i u cjelokupnoj industriji u kojoj je ostavila neizbrisiv trag. 

Mijenjale su se platforme, mijenjao se stil, ali glavni junak priče, mladi vilenjak po imenu Link, junakinja princeza Zelda i glavni negativac Ganon, nastavljali su uspješno osvajati nove generacije igrača koji su detaljno istraživali svijet Hyrule. 

 

Još jedan "najbolji svih vremena"

S dolaskom nove platforme, hibridnog uređaja Switch, Nintendo je 2017. ušao u svoj najambiciozniji projekt, The Legends of Zelda: Breath of the Wild, koji je uz to što je postao uvjerljivo najuspješniji nastavak franšize (preko 30 milijuna prodanih primjeraka ogroman je rezultat za franšizu koja unatoč kritikama i statusu nikada nije imala bestseler ovih razmjera) koji je osjećaj avanture i istraživanja podigao na potpuno novu razinu, stvorivši otvoreni svijet koji je inspirirao potpuno nov naraštaj tvoraca videoigara i pritom postavio standarde kako igre ovog tipa trebaju izgledati. 

Danas je smatraju jednom od najboljih igara svih vremena, a nastavak Tears of the Kingdom ima nezahvalnu poziciju nastaviti i po mogućnosti nadjačati "jednu od najboljih igara svih vremena". 

A sudeći prema prvim reakcijama onih koji su imali prilike dobiti igru prije ostalih, čini se da im je to pošlo za rukom. Ocjene kritičara su mahom najviše ocjene, a sve te petice, desetke i stotke već su stavile Tears of the Kingdoms na tron najbolje ocijenjenih igara svih vremena. Naravno, treba biti strpljiv i dopustiti igračima da sami donesu sud, budući da su razilaženja između kritike i igrača sve veća, ali i sve češća pojava. 

Nintendo zna što igrači žele

Bit će to vjerojatno i posljednji veliki naslov za super popularni Switch, koji se od 2017. do danas prodao u 125 milijuna primjeraka, ali je u isto vrijeme i na izmaku snaga što se njegovih skromnih tehničkih mogućnosti tiče. Nova Zelda do maksimuma gura stari Switch, koji bi iduće godine trebao dobiti daleko moćnijeg nasljednika. 

Naravno, svaki Nintendov nasljednik konzole nije nužno dobar (Wii i Wii U), ali dobar nastavak kultnog hita itekako bi mogao pomoći kompaniji da pripremi savršen teren za novu konzolu. I tu je vrlo bitno da nema loših koraka, pogotovo u trenutnoj atmosferi gdje sve više i više AAA igara dolazi u katastrofalnim izdanjima, zbog čega Xbox, unatoč svim ambicioznim poslovnim potezima, prolazi kroz "krizu identiteta" s čelnim čovjekom Philom Spencerom, čije racionalizacije loših poteza u ovoj fazi graniče s nebulozama. 

Nintendo, čini se, neće imati tih problema jer ima hit koji bi mogao čak i razbuditi sada već prilično uspavanu prodaju Switcha, koji na izmaku snaga i dalje uspijeva servirati "jednu od najboljih igara svih vremena".

Ovoj kompaniji možemo zamjeriti štošta i njihovi potezi ponekad su nevjerojatan primjer sulude sitničavosti za koju je teško pronaći opravdanje. U isto vrijeme, Nintendo je ponovno dokazao da razumije igrače, a u industriji prepunoj onih koji pokušavaju "redefinirati iskustvo", ovi tradicionalisti iznova dokazuju da prečesto nema potrebe za izmišljanje tople vode. 

Kritičari tvrde da je Tears of the Kingdom u svakom pogledu bolji od prethodnika, da su tvorci poslušali igrače i popravili sve ono što su zamjerali u Breath of the Wildu, da je istraživanje otvorenog svijeta još zanimljivije i da je tu još i bezbroj noviteta koji već ionako odličnu igru čine još boljom. Osim toga, strahovi da Switch neće moći vrtjeti novu igru utišani su iako neki tvrde da Tears of the Kingdom dijeli tehničke probleme prethodne igre. 

Sve u svemu, Nintendo ima još jedan hit, a fanovi Zelde imaju razlog za slavlje.