Ne pratite nogomet (i malo vam ga je već dosta)? Imamo 5 knjiga za vas

Foto: Shutterstock/Press

DUGOOČEKIVANO Svjetsko prvenstvo u nogometu krenulo je uz, nažalost, brojne kontroverze. Neki su navijači u ekstazi, ali veći broj ljubitelja nogometa osjeća se prevareno i ogorčeno. U slučaju da ne pripadate nijednoj od navedenih skupina, možda ste u onoj manjini koja uopće ne prati nogomet te se svaki put iznenadi kad vidi izbezumljena lica navijača.

No brojne se mogućnosti otvaraju dok traje prvenstvo: recimo, muškarci su prikovani za ekrane te se otvara prozor slobodi uživanja u adventskom razdoblju, a gužve na uobičajenim mjestima su manje. Također, možete čitati knjige a da nitko ne obraća pozornost na vas. Taj se mir inače teško stječe pa ga treba iskoristiti. Evo nekih prijedloga štiva koje će vas uljuljkati u ugodno raspoloženje.

Povratak - Nicholas Sparks

Romantična priča koja posjeduje brojne elemente obiteljske drame vodi nas u ruralnu Sjevernu Karolinu. Autor slovi kao jedan od najpoznatijih pisaca emotivnih romana, a ovaj obiluje istaknutim likovima koji žive i osjećaju te bogatim opisima zavojitih rijeka, predivnih zalazaka sunca, plovidbe brodom i tržnice maloga mjesta.

Iz naslova zaključujemo da se radi o nekakvom vraćanju, no junak knjige ne vraća se samo u rodno mjesto već u bolji život, za koji je mislio da je nepovratno iza njega. A u tom životu nalazi se i ljubav.

Iz Londona s ljubavlju - Sarah Jio

Romantična je i dirljiva priča o obiteljskim tajnama, oprostu i pronalasku nove ljubavi. Kad je Valentina Baker bila dijete, majka ju je ostavila i otišla u London bez ikakva objašnjenja.

Godinama kasnije Valentina radi kao knjižničarka i oporavlja se od propalog braka kad dobiva poziv da joj je majka umrla i ostavila joj u nasljedstvo knjižaru. Dok oplakuje majčinu smrt i odnos koji nisu uspjele ostvariti, Valentina se odluči uputiti preko oceana ne bi li otkrila majčine tajne…

Lincolnova cesta - Amon Towles

Novi hit autora bestselera Plemeniti gospodin u Moskvi izvanredno je putovanje kroz Ameriku 1950-ih. U lipnju 1954. osamnaestogodišnjeg Emmetta Watsona kući u Nebrasku vraća upravitelj radne farme za maloljetnike na kojoj je Emmet odslužio petnaest mjeseci zbog ubojstva iz nehaja. On ondje ostaje sam s genijalnim osmogodišnjim bratom Billyjem i plavim Studebakerom, a to je sve što mu treba za put u Kaliforniju, gdje će započeti novi život.

I možda bi se sve to tako i odvilo da se dva Emmettova prijatelja s farme nisu kriomice dovezla u prtljažniku upraviteljeva automobila. Oni imaju sasvim drugačiji plan za njihovu budućnost, onaj koji će ih sve odvesti na sudbonosno putovanje Lincolnovom cestom - u New York.

Naknadni životi - Abdulrazak Gurnah

Prvi na hrvatski preveden roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021. godine snažna je višegeneracijska saga o prognanstvima, gubicima i ljubavi u turbulentnim vremenima brutalne kolonizacije istočne Afrike početkom 20. stoljeća. Ilyasa još kao dječaka otimaju njemačke kolonijalne trupe.

Nakon što je godinama izbivao iz roditeljskog doma i borio se protiv vlastita naroda, vraća se u svoje rodno selo. Roditelji su nestali, a sestru Afiyu spašava od zlostavljanja. Hamza se također vraća kući iz rata, samo s ožiljcima i odjećom koju nosi na sebi. Tamo upoznaje prekrasnu Afiyu i, dok se njih dvoje zaljubljuju, sjena i nagovještaji novoga rata prijete njihovim ponovnim razdvajanjem.

1984. - George Orwell

Ako ste od onih koji se ne mogu opustiti dok pokušavaju shvatiti što se k vragu događa, tada će vas zainteresirati novo izdanje omiljenog distopijskog klasika. U vrijeme kad je napisan, prije više od sedamdeset godina, roman 1984. predstavljao je zastrašujuću viziju budućnosti. Ali, iako je sama 1984. godina došla i prošla, njegova vizija svijeta danas je aktualnija nego ikad prije.

Snaga ove knjige s protokom vremena samo se pojačava. U romanu 1984. London je mračni grad u središtu totalitarne Oceanije, u kojoj se Misaona policija poput mračnog oblaka nadvija nad svakom sekundom života svojih stanovnika, kao tiha prijetnja njihovim životima i sigurnosti, a Partija vlada čvrstom rukom. Da, ovo se nekada smatralo fantastikom.