Neizvjesno do posljednje minute: Pogledali smo The Watcher

Foto: Press

NAKON što je Ryan Murphy pričom o kanibalu i nekrofilu Dahmeru srušio rekord koji je držala korejska senzacija Squid Game, njegov novi triler opet tjera strah u kosti. The Watcher se gleda u cugu, a rasplet je neizvjestan do posljednje minute. 

UPOZORENJE! Tekst sadrži spoilere!

Scenarist Ryan Murphy za Netflix je osmislio nekoliko serija koje su obilježene upozorenjima na seksualno nasilje i ubojstva. Hollywood, Halston i Ratched (preporuke ako ste ih propustili) visoko su podignule letvicu stiliziranog nasilja svake vrste skandalizirajući publiku eksplicitnim scenama seksualnih nastranosti, samoubojstava i poprilično maštovitih načina prolijevanja krvi. 

Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story sa svojim karakterističnim dioptrijskim naočalama danima ne silazi s prvog mjesta najgledanijih sadržaja, a tvorac, kojeg se, između ostalog, sjećamo i po projektu American Horror Story, pozabavio se još jednom istinitom pričom iz američkog predgrađa, čiji su glavni protagonisti - psihopati.

 

Serija The Watcher inspirirana je pričom o kući Watcher iz New Jerseyja, a napunila je stupce internetskih portala i prije nego što je svih njenih 7 epizoda postalo "vrući" stream sadržaj, koji će dati novi oblik riječi binge (još uvijek nemamo adekvatnu domaću riječ za opis krvavih očiju koje satima hipnotizirano bulje u neku seriju dok ne vide odjavnu špicu posljednje epizode). Priča počinje kao većina horora, gurajući nas u vremensku rupu iz koje ne želimo izaći dok ne doznamo tko piše prokleta pisma. 

Obitelj Brannock useli se u ono što je trebao biti njihov dom iz snova u predgrađu, bijeg iz užurbanog New Yorka, ali kuća na broju 657 ubrzo postane pravi pakao. Zlokobna pisma nekoga tko sebe naziva "The Watcher" ("Promatrač") samo su početak torture dok zlokobne tajne iz susjedstva izlaze na vidjelo.

Nora (Naomi Watts) i Dean (Bobby Cannavale kojeg smo vidjeli u Netflixovom filmu Blonde) uspješan su par s američke reklame za prašak za rublje. Ona je plavokosa ljepotica koja se bavi grnčarijom, a on odvjetnik koji samo što nije postao partner u firmi. Imaju sina, kćer, prekrasan travnjak… i sve što im treba da se nađe neki manijak koji će ih poželjeti uznemiravati pismima. Uskoro počinje psihičko zlostavljanje neviđenih razmjera, a tu su i neke mrlje koje nijedan deterdžent ne može oprati. 

Tržište nekretninama kakvo još niste vidjeli

Iz neobičnog podruma dopiru zvuci klavira, kućni ljubimac tvor biva pronađen zaklan, a po hodnicima se motaju uljezi. Uskoro počinje upoznavanje sa susjedima iz devetog kruga pakla, koji se u pravilu pojavljuju s tortama dobrodošlice na vratima (među njima je i Mia Farrow, koje se sjećamo iz horora Rosemaryna beba Romana Polanskog), a završavaju s glavama prosviranim sačmaricom. 

Obitelj o svemu obavještava indolentne policijske službenike, a bračni par uskoro angažira i privatnu detektivku (Noma Dumezweni), koja dolazi do zanimljivih informacija o bivšim stanarima, među kojima ima podosta sumnjivaca.

Uskoro se počinje rasplitati uvrnuta povijest stogodišnje kuće. Glasine i policijski dosjei sežu čak i do obrednog žrtvovanja beba i pijenja adenokroma iz krvi žrtava, kao i do podzemnih hodnika koji povezuju kuće u naselju. Sve kulminira vrlo brzo kada baš svatko upleten u priču postane sumnjiv, pa čak i glava obitelji, odvjetnik čija se ličnost pod pritiskom počinje dezintegrirati.

Kako vaše krvave oči ipak žele doći do kraja ove priče, počinjete analizirati i motive agentice za nekretnine, koju igra izvrsna Jennifer Coolidge. Želi li se ona dokopati prekrasne kuće na broju 657?

Ukratko, zlokobna pisma, prijetnje i čudni susjedi dovest će do toga da obitelj shvati kako njihov dom nije kuća iz snova, nego da su njenom kupovinom naslijedili noćnu moru. A ono što je posebno privlačno u The Watcheru jest lekcija iz ljudske psihologije.

Naime, svako zlostavljanje proizvodi nove zlostavljače i radi se o začaranom krugu iz kojeg nitko ne može iskočiti neunakažen. To je posebna vrsta patološke opsjednutosti, gdje je najveća misterija zapravo u tome što se ona nikada nije razriješila. A sumnjivi su svi. I oni koji su vam najmanje sumnjivi pa mislite da su baš oni počinitelji - e nisu ni ti. 

Gluma je izvrsna. Naomi Wats će vas podsjetiti na američku verziju japanskog horora The Ring, u kojoj je glumila 2002. godine. Priča je puna preokreta i provozat će vas emocionalnim rollercoasterom. Možda samo treba dodati da će vam ova priča pokazati manipulativnu, mračnu stranu tržišta nekretninama, na kojem se profitira na lošim glasinama. Trava ovog puta nije zelenija u susjedovom vrtu, a što bi rekli naši susjedi - navući ćete se na seriju ko na komšijsku šljivu. 

Ocjena: 8