Netflix ima novu napetu seriju koja se gleda u jednom danu. Ako se usudite

Foto: Press

NAKON globalnog fenomena La casa de papel, zatim jedne od ponajboljih televizijskih adaptacija romana Harlana Cobena u vidu triler serije Inocente te projekta Sky Rojo (koji je s pričom o odbjeglim prostitutkama pomaknuo granice vulgarnog), Netflix donosi još jednu hiper nasilnu španjolsku mini-seriju. Pokušat ćete je odbingeati u jednoj noći, i to u nevjerici zbog onog što vidite. 

Ime joj je La noche mas larga (The Longest Night) i vodi vas u psihijatrijski zatvor Monte Baruca gdje završavaju svi oni koji komadaju žene i zakopavaju ih u jame dok se još polužive pokušavaju osloboditi iz krvavog najlona. Kroz svaku epizodu, što je nekih 40-ak minuta, priča struji nevjerojatnom brzinom.

U samo jednoj noći u umobolnici s rešetkama naoružana skupina želi oteti zatvorenog serijskog ubojicu. Situacija je neka vrsta šizofrene talačke krize u kojoj se smjenjuju kaos, akcija i misterij. Triler serija bavi se pitanjem morala i pokazat će vam da ne postoji ništa za što biste mogli staviti ruku u vatru. Baš ništa.

 

Najduža noć događa se 24. prosinca, kada zloglasni psihopat Simon Lago (Luis Callejo) biva uhićen i poslan u psihijatrijski zatvor. Upravitelj zatvora Hugo Roca (Alberto Ammann) prima telefonski poziv koji zaustavlja čašu vina koju prinosi usnama i prekida njegovu Badnju večer u društvu djece. Mora odmah otići na posao kako bi obavio primopredaju pa sa sobom vodi dvoje djece, dok treće odlazi k mami.

On nije samo ubojica. Pametan je i zna kako manipulirati ljudima.

U međuvremenu, misteriozni nalogodavac unajmljuje tim koji predvodi Lennon (Jose Luis Garcia Perez). Njegova smrtonosna ekipa ide ravno prema zatvoru sa zadatkom da uhvati Simona. Isključuju struju i telefonske veze u objektu, tražeći da im se upravitelj preda, a Simon pusti. Ako to bespogovorno učini, grupa će otići. Ali savjesni Hugo nije uhljeb, unosi se u svoj posao i odbija zahtjeve razularene bande. 

Hrabar može biti dok ne dobije videosnimku otete kćeri i dok mu glavni psihopat (miran i hladnokrvan poput Hannibala Lectera) ne priopći da ga čeka najduža i najmračnija noć u njegovom životu. To Huga stavlja u paralizirajuću situaciju, u kojoj mora balansirati između života članova svoje obitelji i ostalih zatvorenika. Ukratko, to je ona lekcija koju smo već naučili. Kada je sve što nam je važno ugroženo, najgori neprijatelj postaje naš najbolji saveznik.

Najduža noć je posebna serija

Zatvorska drama je popularan žanr koji je evoluirao kroz povijest kinematografije. Od Leptira i Bijega iz Alcatraza, psihologija zatvorenika vremenom je postajala sve složenija. Svojevrsnu revoluciju učinio je HBO-ov Oz, a potom i Prison Break, serija koja je gledatelje držala prikovane za male ekrane.

Međutim, španjolska Najduža noć je posebna jer posjeduje adrenalin i brzinu radnje serije 24 (na koju i podsjećaju titlovi u vidu digitalnih slova i brojeva), nebrojeno mnogo likova i situacija obavijenih tajnom. Gotovo da će vam trebati olovka i papir kako biste bilježili brojne zaplete, ali svaka od tih situacija funkcionira besprijekorno i u funkciji je glavne priče. 

Zašto je serijski ubojica toliko važan i kome?

U patološkom svijetu, gdje više nikoga ne šokira pokolj, kuhanje mozgova poput sarme na laganoj vatri ili ritualno žrtvovanje s nabijanjem glava na kolac, najteže probavljiva činjenica jest ona da psihopati vode taj isti svijet i da u njemu postoje ljudi koji jedino zadovoljstvo mogu postići mučenjem djece ili puštanjem nečije krvi. Simon je počeo ubijati iz dosade. Dobio je nadimak "Aligator" zbog brutalnosti kojom je komadao svoje žrtve. U prvoj epizodi serije policija otkriva ukupno 20 unakaženih žrtava.

Sve gore spomenute španjolske serije pokazale su patologiju današnjeg svijeta i ključnu dijagnozu - potpuno odsustvo empatije. Serija Inocente progovorila je o pedofilskom lancu i mučenju djece radi seksualnog zadovoljstva, dok je Sky Rojo posvjedočio o seksualnoj eksploataciji žena s ekonomskog dna i mračnom traffickingu iz kojeg se izlaz plaća životom. Na kraju krajeva, nije normalno uživati ni u tome kako Profesor u Money Heistu nabrijava osmero pljačkaša u pohodu na otimanje tuđeg novca. A što i koga predstavlja Simon i zašto je toliko važan, saznat ćete ako odlučite dati šansu Najdužoj noći.

Tik-tak, pokušajte je pogledati za jednu noć, koliko traje njena radnja. Ali, pazite, ova serija zbog eksplicitnih scena nasilja, zlostavljanja i vulgarnosti nije za svakoga.

Ocjena: 6.5