Netflixova dokumentarna serija ostavila gledatelje u šoku: "Ovo je bilo traumatično"

Screenshot: Youtube

GLEDATELJI su ostali "traumatizirani" novom Netflixovom dokumentarnom serijom Keep Sweet: Pray & Obey. Kriminalistička serija snimljena po istinitoj priči vodi gledatelje u poliamorni vjerski kult poznat kao Fundamentalistička crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana (FLDS).

Keep Sweet: Pray & Obey uključuje mučne izvještaje žena koje je indoktrinirao vođa kulta Warren Jeffs, a koje su bile podvrgnute prisilnom braku i trudnoći. Netflixov novi dokumentarac fokusira se na Jeffsa, kojeg su sljedbenici FLDS-a nazvali "prorokom". Prema streaming gigantu, Jeffs je imao 78 žena, od kojih su 24 bile maloljetne. Jeffs je 2011. godine osuđen po dvije točke optužnice za seksualno zlostavljanje djece.

FLDS se od mormonske crkve odvojio 1930-ih i njegovi članovi su nastavili prakticirati poligamiju, a nametnuli su stroga pravila ženskim članovima kulta. Ne samo da su se žene morale odijevati na određeni način nego su se morale i moliti svaki sat, a poruka "moli se i poslušaj" je čak ispisana na zgradama.

Ako bi žena odbila brak, bila bi izbačena iz kulta bez ikakvih sredstava (poput novca), a podrška drugih članova bila bi joj uskraćena. Jeffsov ranč FLDS nalazio se u zapadnom Teksasu i bio je pretresen 2008. godine, što je rezultiralo time da je 12 muškaraca optuženo za zlostavljanje djece.

U SAD-u, FLDS je zapravo klasificiran kao mrzilačka grupa zbog Jeffsovih rasističkih stavova. Dok je Jeffs bio zadužen za FLDS, počeli su se pojavljivati izvještaji o silovanjima i zlostavljanjima djece mlađe od 12 godina. Nakon što su odgledali Keep Sweet: Pray & Obey gledatelji su na Twitteru izražavali šokiranost onime što su upravo pogledali. 

"Upravo sam gledala Keep Sweet: Pray & Obey. Muka mi je, ovo je bilo jako traumatično za gledati", komentirala je jedna gledateljica.

"Pogledao sam 20 minuta dokumentarne serije Keep Sweet: Pray & Obey i osjećam se loše, ovi ljudi zaslužuju pakao", kazao je drugi. U mnogim recenzijama je istaknuto kako su se nakon gledanja osjećali fizički loše: "Baš odvratno, zlostavljanje djece u ime Boga."