Netflixova nova serija od 165 mil. dolara oduševila kritičare: "Ovo je remek-djelo"

Screenshot: Netflix

NOVA Netflixova serija The Sandman oduševila je i kritiku i publiku, sudeći po ocjenama na IMDb-ju i Rotten Tomatoesima.

The Sandman je na streaming platformi debitirao u petak, a čini se da je oduševio kritiku i publiku. Serija trenutno na IMDb-ju ima ocjenu 8.2, dok je na Rotten Tomatoesima pozitivno ocijenjen od 84% kritičara i 88% gledatelja. Serija se temelji na serijalu stripova Neila Gaimana kreiranom za DC, a usredotočuje se na besmrtno utjelovljenje ljudskih snova - Morpheusa.

Netflix opisuje Sandmana kao "bogatu mješavinu modernog mita i mračne fantazije u kojoj su suvremena fikcija, povijesna drama i legenda neprimjetno isprepleteni". "Sandman prati ljude i mjesta na koja je utjecao Morpheus, Kralj snova, dok popravlja kozmičke i ljudske pogreške koje je napravio tijekom svog ogromnog postojanja", dodaju.

 

The Sandman je Netflix koštao nevjerojatnih 165 milijuna dolara, a u glavnim ulogama su Tom Sturridge kao San, Gwendolyn Christie kao Lucifer, Kirby Howell-Baptiste kao Smrt, Jenna Coleman kao Johanna Constantine, a Mark Hamill daje glas liku Merva Pumpkinheada. 

Zvjezdana postava također uključuje Vivienne Acheampong, Boyda Holbrooka, Mason Alexander Park, Donnu Preston, Niamh Walsh, Joely Richardson, Davida Thewlisa, Kyo Ra, Stephena Frya, Razane Jammal, Sandru James Young i Pattona Oswalta.

Kritičari smatraju da je serija dostojna kultnog stripa

Premda se kritičari ne slažu oko toga u kojoj je mjeri serija uspješna adaptacija izvornog materijala, kao ni o kvaliteti Sturridgeove glavne uloge, skloni su se složiti da seriju vrijedi pogledati. Iako očito još uvijek postoji prostor za potpunu adaptaciju materijala, svakako se čini da je Netflixova serija opravdala vlastito postojanje, osobito u posljednjih pet epizoda.

"Posao adaptacije je poštovati izvorni materijal dok nove obožavatelje upoznaje s nečim što će im se, nadamo se, svidjeti i ne znam koliko je serija dobrodošla novim gledateljima kada se radi o tome koliko brzo prelazi s jedne priče na drugu", napisala je u svom osvrtu Amelia Emberwing, kritičarka IGN-a.

"U tom jednom, vrlo specifičnom smislu, serija možda neće obaviti svoj posao, što me sprječava da joj dam ocjenu 10/10 unatoč činjenici da je, osim te jedne vrlo male zamjerke, The Sandman remek-djelo. Prekrasan je, bogat, bujan i veličanstven i sve što su obožavatelji čekali kad je riječ o Snu, njegovoj braći i sestrama i njihovim avanturama", dodala je.

"Sa svojom pažnjom prema izvornom materijalu, svojom impresivnom glumačkom postavom i vrstom ekspanzivne izgradnje svijeta koja zasigurno zahtijeva više sezona, The Sandman je ono od čega su sazdani snovi", napisao je Richard Newby iz magazina Empire.

"U roku od nekoliko minuta vikat ćete 'Objesite to u Louvreu', samo da bi vas onda dočekalo nešto još ljepše dok vam glas ne postane promukao do druge epizode. Ali svejedno ćete htjeti nastaviti s gledanjem jer The Sandman ima lukavu vještinu završavanja svake epizode nečim što vas privlači za još, čak i ako se neki od tih ranijih nastavaka doimaju više samostalno", rekao je David Opie, kritičar Digital Spya.

Fanovi stripa su također oduševljeni serijom

Gledatelji su, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, podjednako oduševljeni serijom.

"Upravo sam pogledala prvu epizodu dugo očekivane serije The Sandman i samo me još više uzbuđuje vidjeti ostatak. Vizualni elementi, priča, glumci i još mnogo toga. Kakav san", napisala je jedna korisnica na Twitteru.

"Sada sam pogledao prve dvije epizode Sandmana. O, moj Bože, baš je divno. Pogledao bih cijelu seriju večeras, nikad se nisam ljutio što moram igrati D&D - sve do danas. Hvala Neilu Gaimanu, jednostavno je savršeno", kazao je drugi.

"Gledam kako je savršen Netflixov The Sandman. Moj apsolutno najdraži strip dobio je prekrasan, točan, ali originalan prikaz", kazao je treći korisnik.