Objavljen je dokumentarac o jednom od najkontroverznijih znanstvenika današnjice

Screenshot: Youtube/Netflix

NETFLIXOV najnoviji dokumentarni film King of Clones prati brzi uspon i još brži pad dr. Hwang Woo-suka, južnokorejskog veterinara koji se smatra pionirom u svijetu kloniranja. Film, koji je režirao Aditya Thayi, vješto prikazuje sukob znanstvenog napretka i etičkih pitanja.  

Tko je Hwang Woo-suk? 

Rođen 1953. godine u Okrugu Buyeo, Hwang je prvotno radio kao profesor biotehnologije i teriogenologije na Sveučilištu u Seoulu. Pažnju medija je privukao kada je u veljači 1999. godine uspješno klonirao mliječnu kravu Yeongrong-i, što je bio prvi slučaj kloniranja u Koreji, piše Collider.

Hwang je tada obećao da će Koreji, koja je osjećala posljedice ekonomske krize, donijeti prosperitet. Iduća životinja koju je znanstvenik pokušao klonirati bio je korejski tigar. Pokušaj mu nije uspio, a lavica koja je trebala biti surogat-majka za embrio je uginula. Hwang je smatrao da su takvi gubici neizbježan trošak znanstvenog istraživanja.  

Unatoč uspješnim kloniranjima, Hwanga su pratile kritike jer većinu vremena nije objavljivao znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila njegove tvrdnje.

Znanstvenu zajednicu je šokiralo kada je Hwang, u časopisu Science, objavio znanstveni rad u kojem opisuje postupak stvaranja ljudskih embrija kloniranjem. To je potkrijepio 2005. godine kada je u drugom znanstvenom radu rekao da su on i njegov tim uspješno klonirali 12 matičnih stanica ljudskih embrija. 

Zajednica se već tada pitala jesu li Hwangova istraživanja moralna, a još veća kontroverza je nastala kada se saznalo da su mlade asistentice iz Hwangovog istraživačkog tima donirale svoje jajne stanice za eksperimente. 

Postupni pad i neumoljiva ambicija

Početak kraja Hwangove slave označio je odlazak dr. Geralda Schattena, sa Sveučilišta u Pittsburghu, koji je odlučio da ne želi surađivati s Hwangom jer je bilo upitno na koji način nabavlja jajne stanice za istraživanja. Nije trebalo puno vremena da se medijima jave zviždači iz Hwangovog tima, koji su potvrdili da je tijekom istraživanja dolazilo do nesavjesnog postupanja.

Konačni udarac je nastao kada je otkriveno da su podaci iz Hwangovog istraživanja o kloniranju ljudskih embrija falsificirani. Hwang je izdao javnu ispriku, ali je i dalje tvrdio da može klonirati ljude.

Uskoro su slijedile tužbe zbog pronevjere i prevare, a dvije žene koje su donirale jajne stanice tražile su novčanu kompenzaciju. Hwang je osuđen na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, koja je kasnije smanjena na šest mjeseci. 

Godinama kasnije, Hwang ostaje aktivan sudionik svijeta kloniranja unatoč skandalima u kojima se našao. Trenutno pokušava klonirati svinjske embrije uz pomoć istraživačke organizacije Sooam Bioengineering Research Institute. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.