Otkriveno kad stiže peta sezona Krune. Prikazat će kraljevske skandale i smrt Diane

Foto: Press

PETA sezona Krune (The Crown) stiže 9. studenog 2022. godine, objavljeno je na Instagram stranici serije.

Nakon četiri vrlo uspješne sezone stiže peta i pretposljednja sezona Netflixove hit serije. Nakon dvije godine pauze napokon je poznato da će gledatelji novu sezonu moći gledati od početka studenog.

Objavu s datumom lajkalo je više od 230 tisuća ljudi u 13 sati, a većina fanova komentirala je istu stvar. Žele da Netflix čim prije objavi trailer nadolazeće sezone.

Što dosad znamo o petoj sezoni?

Seriju je kreirao Peter Morgan te je jedna od najskupljih serija koje Netflix nudi. Procjenjuje se da je produkcija samo prve sezona koštala oko 100 milijuna dolara. 

U petoj sezoni novi glumci utjelovili su likove britanske kraljevske obitelji. Nakon Claire Fox i Olivije Colman, kraljicu Elizabetu II. sad će glumiti Imelda Staunton. Ona će glumiti kraljicu i u šestoj sezoni.

 

Njezinog supruga, princa Philipa, glumit će Jonathan Pryce, koji je najpoznatiji po ulozi negativce Elliota Carvera u Bondovom filmu Tomorrow Never Dies. Princa Charlesa glumit će Dominic West, a odabir njega bio je veliko iznenađenje za gledatelje. 

Nakon Emme Corrin princezu Dianu u njezinim posljednjim godinama života glumit će Elizabeth Debicki. Camillu Parker Bowles glumit će Olivia Williams. 

Koji povijesni događaji će biti prikazani u petoj sezoni?

Devedesete su vjerojatno bile jedne od najizazovnijih godina vladavine kraljice Elizabete. Kraljica se ranije požalila da je 1992. godina bila užasna godina potresena kraljevskim skandalima i političkim nesuglasicama. Devedesetih se troje od četvero djece kraljice razvelo od svojih partnera. Najpoznatiji je bio razvod Diane i Charlesa.

Godine 1997. dogodio se jedan od najkontroverznijih događaja u britanskoj povijesti, kada je princeza Diana poginula u prometnoj nesreći. Dakle, povijesni događaji za koje je vjerojatno da će se vidjeti u petoj sezoni krune su: razvod princa Andrewa, razvod princeze Anne, požar u dvorcu Windsor, razvod Charlesa i Diane, kraljičina tužba protiv novina The Sun te smrt princeze Diane.

Naglo skočila popularnost

Nakon smrti kraljice seriji je naglo porasla popularnost na Netflixu. Kruna je dospjela na drugo mjesto trendinga u svijetu, dok je u Hrvatskoj zauzela peto mjesto. Dva tjedna su prošla od kraljičine smrti, a serija se i dalje drži u trendingu.