Ovaj vestern doveo je do prekida suradnje dvije holivudske legende

Screenshot: YouTube/Universal Pictures

PRIJE nego što su Hollywoodom vladali Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Scorsese ili Quentin Tarantino i Samuel L. Jackson, ljubitelji filma uživali su u vesternima legendarnog staroholivudskog dua - glumca Jamesa Stewarta i redatelja Anthonyja Manna.

Stewart i Mann upoznali su se na kazališnim daskama, gdje su stupili u kontakt s poznatim holivudskim producentom Davidom O. Selznickom. Glumac i redatelj surađivali su od 1950. do 1955. godine, a u tako kratkom razdoblju snimili su čak osam filmova. Neke od najpoznatijih suradnji bili su im filmovi Winchester '73., Na okuci rijeke (Bend of the River), Gola mamuza (The Naked Spur) i Čovjek iz Laramieja (The Man From Laramie).

Suradnju je okončao jedan vestern

Prema portalu Collider, uspješna suradnja došla je kraju 1957. godine, a glavni krivac za raskol bio je vestern Noćni prijelaz (Night Passage). Noćni prijelaz trebao je biti šesti vestern slavnog dua, ali Mann je odbio raditi na filmu nakon svađe do koje je došlo prije početka produkcije. Umjesto njega, ulogu redatelja preuzeo je James Neilson.

Stewart je u filmu utjelovio bivšeg željezničara Granta McClainea, koji mora zaštititi vlak u kojem se nalazi deset tisuća dolara namijenjenih željezničkim radnicima. McClaine pritom dolazi u sukob sa svojim mlađim bratom koji vodi bandu pljačkaša. 

 

Filmski povjesničar Michael Munn, koji je napisao Stewartovu biografiju, otkrio je da je Mann popljuvao Noćni prijelaz, što je dovelo do još veće svađe. Redatelj je tvrdio da priča nije dovoljno kvalitetna i nije mu se svidjelo što je sporednu ulogu u filmu dobio Audie Murphy, koji je bio poznat po svojim agresivnim ispadima. 

Nadalje, Mann je optužio Stewarta da je ulogu u filmu prihvatio samo kako bi mogao svirati svoju harmoniku. To je toliko razljutilo glumca da je odbio ikada više pričati s redateljem.

Karijera nakon prekida suradnje

Prekid uspješne suradnje nije označio i prekid karijere. Nakon što je prestao raditi sa Stewartom, Mann je snimio filmove Ljudi u ratu (Men in War) i Metalna zvijezda (The Tin Star). Posljednji vestern na kojem je radio bio je Čovjek sa zapada (Man of the West), koji je s godinama postao kultni klasik. Redatelj se u 1960-ima posvetio visokobudžetnim filmovima kao što su El Cid i Pad Rimskog Carstva (The Fall of the Roman Empire), u kojima je glumila Sophia Loren.

Stewart je za to vrijeme pronašao svog novog suradnika u legendarnom redatelju Alfredu Hitchcocku. Glumac se pojavio u Hitchcockovim filmovima Uže (Rope), Prozor u dvorište (Rear Window), Čovjek koji je previše znao (The Man Who Knew Too Much) i Vrtoglavica (Vertigo).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.