Oprez, neki bude nostalgiju: Filmovi i serije koji su idealni za gledanje u jesen

Foto: Press

Službeno je vrijeme za džempere i ono doba godine koje donosi oštre vjetrove, šareno lišće i želju za gledanjem (ili ponovnim gledanjem) neke klasične serije ili filma koji dočaravaju savršenu jesensku atmosferu. Evo nekih serija i filmova koji naprosto zrače jesenskim ugođajem.

Gilmorice

Jesen najbolje dočarava neobični gradić Stars Hollows s Rory (Alexis Bledel), Lorelai (Lauren Graham), Lukeom (Scott Patterson) i ostalim čudnim građanima. Bilo da gledate Lorelai dok ispija bezbrojne šalice kave i šali se sa svima, Rory koja je rastrzana između Deana (Jared Padalecki) i Jessa (Milo Ventimiglia) ili kičaste gradske svečanosti, serija stvara ugodan jesenski osjećaj.

Kad je Harry sreo Sally

Ovaj klasični film Nore Ephron iz 1989. godine s Meg Ryan i Billyjem Crystalom u glavnim ulogama nudi puno više od pitanja mogu li muškarci i žene biti prijatelji. Radi se i o toplom jesenskom džemperu, poznatoj šetnji Central Parkom kroz šareno lišće i romansi.

Sabrina, mala vještica

Ova Netflixova serija možda je trajala samo dvije sezone, ali zapamćena je kao jedna od vrhunskih serija o Noći vještica. U glavnoj ulozi je Kiernan Shipka kao Sabrina Spellman (koju također glumi Melissa Joan Hart u malo manje mračnom i sablasnom remakeu). Kostimi i scenografija serije stvaraju dojam kao da ste ušetali u dućan za Noć vještica.

Vampirski dnevnici

Grad Mystic Falls – u kojem je radnja ove serije – ima sličnu atmosferu kao Stars Hollow u Gilmoricama, s bezbrojnim neobičnim gradskim događajima poput karnevala i filmova na otvorenom (i beskrajnih školskih plesova s ​​razrađenim temama). Osim toga, tu su i nadnaravna stvorenja i dramatične smrti, a sve uz neobičan jesenski ugođaj malog grada. 

Knives Out

Ovaj film iz 2019., u kojem glume Chris Evans (i njegov slavni džemper – važan za jesenski osjećaj filma), Daniel Craig, pokojni Christopher Plummer, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis i Michael Shannon, donosi neobičnu, ali i pomalo šarmantnu misteriju o nekoliko ubojstava zbog čega ćete ga poželjeti gledati sklupčani na kauču dok pijete neki topli napitak. 

Virgin River

Ova Netflixova serija, koja se još uvijek snima (najavljena je do 6. sezone), donosi jesenske vibracije za one koji ih žele bez ikakvih vještica, vampira ili bilo kojeg drugog sablasnog stvorenja. Radnja je smještena u ljupki gradić u kojem se svačiji životi isprepliću na načine koji povremeno postaju zbrkani, ali su jedni za druge uvijek tu, što stvara neki topli ugođaj.

Good Will Hunting

Ultimativni film jeseni svakako je ovaj moderni klasik iz 1997., koji je lansirao Matta Damona i Bena Afflecka. Bezvremenska priča koja će vas ispuniti dobrim raspoloženjem govori o autsajderima i briljantnom domaru s teškim životom koji ima velike snove.

Stranger Things

Iako nedavne sezone Netflixovog hita uključuju ruske zarobljeničke logore i likove koji odbijaju ostati mrtvi, prvih nekoliko sezona prepuno je sezonske jesenske nostalgije. Noć vještica je stalan dio radnje, a ima i dosta priča o povratku u školu, zabavnih šala i avantura.