Ovi romantični filmovi temelje se na romanima istog autora. Koji vam je najbolji?

Screenshot: Youtube

Knjige su u mnogim slučajevima redateljima bile inspiracija za različite filmske adaptacije ili one u obliku serija. Neki su se vjerno držali priče iz knjiga, dok su drugi original malo promijenili i prilagodili priču koju žele prikazati u filmu ili seriji. Jedan od najpoznatijih autora čiji su romantični romani dobili filmske adaptacije američki je pisac Nicholas Sparks.

Ovaj je autor u karijeri napisao 23 ljubavna romana, od kojih je jedanaest adaptirano u poznate filmove. Sparks je u ekranizaciji filmova najčešće sudjelovao u ulogama scenarista i/ili producenta kako bi priča iz knjige bila što preciznije prikazana na filmu. U nastavku izdvajamo neke od najpoznatijih filmskih adaptacija njegovih romana. 

Šetnja za pamćenje (A Walk to Remember)

Romantična drama Šetnja za pamćenje iz 2002. godine nastala je u režiji Adama Shankmana. Scenarij za film napisala je Karen Janszen, a prati dvoje tinejdžera iz Sjeverne Karoline, Landona Cartera (Shane West) i Jamie Sullivan (Mandy Moore). Ona je izolirana djevojka, a on popularan dečko u školi kojem treba pomoć s popravljanjem ocjena. Ni ne znajući u što se upušta, ni koju tajnu krije Jamie, ovi tinejdžeri upuštaju se u odnos koji će zauvijek promijeniti njihove živote.

Bilježnica (The Notebook)

Film Bilježnica iz 2004. godine je romantična drama koju je Nicholas Sparks napisao 1996. godine. Ovaj film režirao je Nick Cassavetes prema scenariju Jeremyja Levena i Jana Sardija. Protagonisti filma su Noah (Ryan Gosling) i Allie (Rachel McAdams), a film prati priču o njihovom životu i ljubavi od ljeta 1940-ih kada su se upoznali i zaljubili pa sve do kraja njihovih života.

Zauvijek tvoj (The Lucky One)

Još jedna romantična drama koja se temelji na romanu Nicholasa Sparka je film Zauvijek tvoj iz 2012. godine. Film je nastao u režiji Scotta Hicksa, a Nicholas Sparks je u suradnji s Willom Fettersom pisao scenarij prema svom romanu objavljenom 2008. godine.

Priča govori o marincu Loganu (Zac Efron) koji, nakon tri misije u Iraku, odlazi kući kako bi pronašao nepoznatu ženu za koju vjeruje da mu je donosila sreću tijekom rata. Saznaje da je riječ o Beth (Taylor Schilling), sestri marinca koji je preminuo u akciji, te se zaljubljuje u nju. Međutim, ono što Beth ne zna jest velika tajna koju Logan skriva, a to je kako je uopće saznao za nju. 

Najduže putovanje (The Longest Ride)

Najduže putovanje je američka neo-vestern drama iz 2015. godine koju je režirao George Tillman Jr., a napisao Craig Bolotin prema Sparksovoj knjizi iz 2013. godine. Film prati dvije ljubavne priče, ali glavna je ona o Sophiji Danko (Britt Robertson) i profesionalnom jahaču bikova Lukeu Collinsu (Scott Eastwood). Osim njihove priče, u filmu pratimo i njihovu povezanost s 90-godišnjim Irom (Alan Alda) koji im prepričava svoju životnu i ljubavnu priču s Ruth.

Sigurna luka (Safe Heaven)

Romantični fantastični triler iz 2013. godine Sigurnu luku režirao je švedski redatelj Lasse Hallström. Temelji se na istoimenom romanu Nicholasa Sparksa iz 2010. godine, a scenarij za film prilagodili su Dana Stevens, Gage Lansky i Nicholas Sparks.

U filmu mlada Katie (Julianne Hough) bježi od svog nasilnog supruga policajca te završava u malom mjestu Southport u Sjevernoj Karolini. Tamo pokušava započeti novi život te se povezuje s udovcem Alexom (Josh Duhamel) i njegovom obitelji. Međutim, točno u trenutku kada se čini da je konačno na sigurnom, njezina prošlost počne je proganjati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.