Spielberg je ovu scenu iz poznate drame nazvao "najstrašnijom stvari koju je doživio"

Foto: EPA

Popis filmova vrhunske kvalitete s imenom Stevena Spielberga naizgled je beskrajan, a nekoliko najhvaljenijih su E.T., Ralje, filmski serijal Indiana Jones i Jurski park.

Iako je možda lako misliti da je Spielberg oduvijek bio povezan s kinematografijom, kao i većina redatelja, doživio je iskustvo koje je na njega ostavilo trajan dojam.

Za Spielberga je taj trenutak došao tijekom prvog filma koji je ikada gledao - drame Cecila B. DeMillea iz 1952. godine Najveća predstava na svijetu. U razgovoru za CBS Spielberg je jednom rekao kako mu je prvo iskustvo odlaska u kino promijenilo pogled na umjetnost i istovremeno ga uplašilo.

Film je inspirirao njegovu karijeru

"Nisam znao što je film, a mama i tata su me odveli u kino. Bio je to film o cirkusu. Nakon nekog vremena jako sam se uključio u priču. Usred filma došlo je do sudara vlaka i sve čega se sjećam jest da je to bila najstrašnija stvar koju sam doživio", otkrio je redatelj.

Ta scena ostavila je tako snažan dojam na mladog Spielberga da su svi njegovi prvi kratki filmovi pokušavali to rekreirati.

Kada je snimio svoj poluautobiografski film Fabelmanovi, u radnju je uključio scenu u kojoj njegov dječji alter ego Sammy odlazi u kino gledati Najveću predstavu na svijetu i prvi put svjedoči snazi filmskog medija, što pruža izravnu poveznicu s redateljevim djetinjstvom.

Najvažnija stvar u vezi s Najvećom predstavom na svijetu za Spielberga bila je to što ga je nadahnula da uzme kameru i pokuša rekreirati taj upečatljivi trenutak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.