Kevin Costner otkrio je koja dva filma smatra najdražim vesternima svih vremena

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

OSKAROVAC Kevin Costner, redatelj i zvijezda novog serijala Horizont: Američka saga (Horizon: An American Saga), na nedavnoj je presici otkrio koji filmovi su mu najdraži vesterni.

Uz hitove poput Divljih prostranstava (Open Range) i Plesa s vukovima (Dances with Wolves), Costner je vesterne približio modernoj publici, a do toga ne bi došlo da filmovi tog žanra nisu ostavili velik utjecaj na njega kada je bio dijete.

Kako navodi Dexerto, nakon što su ga novinari pitali o najdražem vesternu svih vremena, glumac je izjavio: "Rekao bih da je to Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea (The Man Who Shot Liberty Valance). Film je baziran na kratkoj priči, tako da ga stvarno volim. Isto tako, mislim da mi je film Kako je osvojen Divlji Zapad (How the West Was Won) rasplamsao maštu."

Costner je imao samo sedam godina kada je prvi put pogledao dva vesterna

Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea je klasik iz 1962. godine koji je oduševio i publiku i kritičare. Film je režirao renomirani redatelj John Ford.

Inspiriran istoimenom kratkom pričom koju je napisala Dorothy M. Johnson, film prati uglednog senatora Ransoma Stoddarda (James Stewart) koji dolazi u gradić Shinbone zbog sprovoda muškarca Toma Doniphona (John Wayne). Novinarima nije jasno što jedan senator radi na sprovodu siromašnog rančera, zbog čega se Stoddard počinje prisjećati svoje mladosti.

Kao mladi odvjetnik, Stoddard je došao u gradić Shinbone kako bi se sukobio s lokalnim kriminalcima. To ga pretvara u glavnu metu odmetnika Libertyja Valancea (Lee Marvin), a jedina osoba koja mu je spremna pomoći je usamljeni rančer Tom Doniphon koji živi sa svojim robom Pompeyom (Woody Strode).

Doniphon je zaljubljen u lokalnu djevojku Hallie (Vera Miles) i siguran je da će se njih dvoje vjenčati, no sve se zakomplicira nakon što se Hallie počne zaljubljivati u mladog odvjetnika.

 

Costnerov drugi najdraži vestern, Kako je osvojen Divlji Zapad, izašao je iste godine kada i Čovjek koji je ubio Libertyja Vallancea. Epski vestern režirali su Henry Hathaway, John Ford i George Marshall, dok je scenarij napisao James R. Webb.

Radnja filma prati nekoliko generacija obitelji Prescott u razdoblju između 1839. i 1889. godine. Ovaj period obilježile su borbe s Indijancima i građanski rat, kao i naseljavanje američkog zapada. Neke od zvijezda koje se pojavljuju u filmu su Carroll Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Gregory Peck, James Stewart, Eli Wallach, John Wayne i Thelma Ritter.

Costner je imao samo sedam godina kada je prvi put pogledao ove klasike, što je ostavilo velik utjecaj na njegovu kasniju karijeru.

"Imao sam sedam godina. To je cijela bit filmova, zar ne? Iz nekog razloga, te stvari gledamo u tami. Svi smo to radili.", prisjetio se glumac. "Roditelji su nas tamo vodili kao djecu. To je bilo jedno od onih mjesta na koja smo mogli ići sami jer su se kina smatrala sigurnima."

"Znamo razliku između časnih ljudi i vidimo velika herojstva. Vidimo određenu dozu kukavičluka, kao i ljubavi i suosjećanja. Iako su filmovi iluzija, doista možemo puno naučiti iz njih. Učimo tko želimo biti i tko ne želimo", dodao je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.