Zelena svjetla: Hrvati su poludjeli za knjigom Matthewa McConaugheyja

Foto: Profimedia

OPASNO se približavamo jeseni. Neka digne ruku tko je danas odjenuo duge rukave! No ne treba plakati za morem i suncem, pred nama su izazovi završnog dijela godine koji donosi neke od najljepših trenutaka te nas uvodi u, uvijek se nadamo, bolju budućnost.

Uz nas su vjerni pratitelji, naše knjige, koje nam pružaju oslonac i zadovoljstvo - po potrebi. A evo i top liste naslova posljednjeg doista toplog mjeseca ove godine. Ljestvicu najprodavanijih knjiga složili smo uz pomoć podataka knjižarskog lanca Hoću knjigu te smatramo da je relevantna za općenitu situaciju u našoj zemlji.

1. Bogati otac, siromašni otac – Robert Kiyosaki

2. Zelena svjetla – Matthew McConaughey

3. 12 pravila za život – Jordan Peterson

4. Ljubavna hipoteza – Ali Hazelwood

5. Bili libar – Boris Dežulović

6. Priča završava s nama – Colleen Hoover 

7. Atomske navike – James Clear

8. Prvi dan ostatka tvog života – Maud Ankaoua

9. Na kraju obojica umiru – Adam Silvera

10. Opasna ljubav – Colleen Hoover

Što možemo iščitati iz ovog niza? Prvenstveno možemo čestitati Hrvatima na neodustajanju i vjeri u bolju budućnost. Unatoč vijestima kojima smo bombardirani, većina se čitatelja knjiga nada pozitivnim promjenama, čemu svjedoči broj knjiga za osobni razvoj, od kojih je ona o stjecanju novca na prvom mjestu. Zatim, Hrvati vjeruju u ljubav.

Da, imamo čak tri ljubavna romana, ako ne računamo tinejdžerski naslov Na kraju obojica umiru, koji također govori o ljubavi, ali sasvim drugačijoj, koja se rodi u nesvakidašnjim uvjetima. Domaći autori su opet zakazali te ponovno čitamo samo jednog, popularnog novinara Dežulovića. Osim toga, internet kao prozor u svijet pokazuje se kao ključni izvor književnog ukusa jer se slijede vanjski trendovi, i to prilično vjerno.

Zelena svjetla – Matthew McConaughey

Hit knjiga o životu hit glumca koji je, kako sam kaže, dosta toga stavio na kocku kako bi pronašao sebe. Ovo je autobiografija s naglaskom na putu osobne promjene u nemilosrdnom svijetu šou-biznisa. Iako se sve vrti oko novca, oni odvažni mogu pronaći vlastiti glas.

Ljubavna hipoteza – Ali Hazelwood

Jedan od ljubića o kojem bruji cijeli svijet. Neočekivana strast javi se u znanstvenom umu studentice treće godine doktorskog studija biologije koja se zaljubljuje u mladu profesorsku zvijezdu. Nekad smo voljeli loše momke, a sada su ipak zanimljivi oni koji imaju budućnost pred sobom. Možda se radi o nesigurnosti vremena u kojem živimo? Na fakultetu je riječ o stvaranju budućnosti, a prošlost i sadašnjost su u drugom planu.

Prvi dan ostatka tvog života – Maud Ankaoua

Transformacijski roman koji je poharao francuske top-liste i u nas je pronašao vjerno čitateljstvo. Uspješna direktorica financija odlazi u Nepal, na put koji će se pretvoriti u ozbiljno duhovno putovanje na kojemu će početi shvaćati da njena verzija stvarnosti možda i nije najidealnije viđenje svijeta. Putovanja ne moraju biti samo bijeg već ponekad služe za suočavanje te s njih vraćamo kao novi ljudi.

Na kraju obojica umiru – Adam Silvera

Naslov iz područja young adulta ne postaje često veliki bestseler, no kada se to dogodi, tada eksplodira. Sjetimo se megaselera Sumrak i Igara gladi. Nešto se slično dogodilo Adamu Silveri, čiji je potresan roman, čiji se kraj unaprijed zna, vrlo brzo postao književna senzacija i jedan od najprodavanijih romana za mlade svih vremena.