Paulie iz Rockyja u stvarnom je životu bio i boksač i marinac

Foto: Press

DANAS nas je zatekla vijest o smrti jedne filmske gromade.

Iako je Burt Young izgledao kao bijesni i cijelog života potlačeni Talijan na koga je filmska ekipa naišla usput i pokupila ga sirovog s ulica Queensa za potrebe snimanja, ne samo da je u pitanju bio glumački profesionalac ozbiljne edukacije, i to pod krilom Leeja Strasberga, nego je u pitanju bio i tanani umjetnički cvijetak čije se stvaralaštvo osim glume prostiralo i na pisanje, kao i na slikarstvo.

Ipak, tek od hipi šezdesetih i pastelnih boja koje su ga u to vrijeme zapljusnule. Prije toga je bio sličan likovima koje je kasnije igrao na platnu, što bi značilo da nasilja nije manjkalo kad je on bio prisutan (ili bar želje za nasiljem). I gdje se puca i gdje se bije, tu je Burt Young bio kadar postojati. Konkretno pucao je u marincima dvije godine, konkretno se bavio profesionalnim boksom poslije vojske i s perfektnim skorom 17-0 neporažen otišao u sportsku penziju koja je značila novi početak.

Young je imao svojih filmskih uloga prije Rockyja. U četiri godine četiri puta je dijelio platno s Jamesom Caanom, najbolje u filmu Kockar i Peckinpahovoj Elite ubojica. Filmovi Liberty i Harry i Walter idu u New York su preostala dva s Jimmyjem, mada je glavno pre-Paulie ostvarenje naravno Kineska četvrt i njegova uloga dečka koji unajmljuje Nicholsona da otkrije vara li ga žena.

Onda se malo sažalimo kad se ispostavi da je to istina, onda shvatimo da i nije baš dobar lik s obzirom na to da je unajmio detektiva i tek nakon odrađene šljake mu priznao da ga ne može da platiti, međutim u filmu se opet pojavi kada Jack dođe kod njega kući i mi vidimo da mu žena ima masnicu ispod oka, što bi nas opet valjda trebalo navesti na trag Youngove zločestoće, ali poslije pomogne našem heroju da pobjegne iz nezgodne situacije, tako da ga ipak volimo.

Složenost likova

Ovaj kratki redoslijed akcija njegovog lika u Kineskoj četvrti i naše emocije prema njemu su možda slika i prilika Burta Younga u potpunosti, jer tako je uglavnom i titrao cijeli život - između smutljivca i dobre duše, između ljubavi i odbojnosti gledatelja...

Izvježbao se i to mu dobro ide, a gotovo je izvjesno da je najviše ljubavi došlo iz već spomenutog lika Paulieja Pennina, Balboinog prijatelja i šurjaka kojeg je Burt tumačio u šest Rocky filmova. To ga čini jednim od četiri čovjeka, pored Stallonea, Tonyja Burtona (Duke) i Stua Nahana (komentator), koji je bio u svim dijelovima sage što se tiču samog Rockyja.

S 34 ostao udovac, nikada se kasnije nije ženio

Jedinu Oscar nominaciju zaradio je naravno za istu ulogu. To u neku ruku jest neka dobra mjera za njega, s tim što ne bi bilo nezasluženo da je nekad i osvojio pop-nagradu, a još kako bi bilo nepošteno da nikad nije ni nominiran. 

Tijekom istog desetljeća, Young je bio i prijatelj Krisa Kristoffersona u Konvoju. To mu povećava broj suradnji s Peckinpahom na neloših dva (Young je izjavio kako mu se svidjelo što kod Sama ne mora rano ustajati za snimanja). Zatim je osamdesetih godina igrao u filmovima poput Bilo jednom u Americi, Amityville 2, Povratak u školu s Rodneyjem Dangerfieldom i The Pope of Greenwich Village s Mickeyjem Rourkeom.

Devedesetih je igrao u filmovima Last exit to Brooklyn i North star, opet s Jamesom Caanom. I da ne izdvajamo sad njegovih milijun epizoda u kojima su ga pripadnici publike nazivali Paulie umjesto Burt, jedino eto možemo apostrofirati epizodu Sopranosa kada se kao otac Bobbyja Bacale vraća iz penzije i sprovodi ono što bi gangsteri nazvali pravdom.

Penzije za samog Burta nije bilo do samo kraja života. Držao se jako, a to je posebno pohvalno kada saznamo da je sa svega 34 godine ostao udovac, usput postavši i samohrani otac, a nikada se kasnije nije ženio. Zanimljiva ličnost je bio Gerald Tommaso DeLouise zvani Burt Young i neka počiva u miru.