Pet odličnih filmova s lošim završecima

Screenshot: YouTube/Overture Films

BEZ OBZIRA na to koliko je početak obećavajući ili priča zanimljiva, loš završetak može zasjeniti i najbolju priču. Bilo da je riječ o neočekivanim preokretima koji su loše odrađeni ili o priči koja je izgubila zamah pred sam kraj, mnogi su filmovi razočarali gledatelje upravo zbog završnih scena.

Korisnici platforme Letterboxd jednom su prilikom na Redditu započeli raspravu o odličnim filmovima koje je upropastio loš završetak. U nastavku predstavljamo pet filmova koji su ih najviše razočarali.

OPREZ! Tekst sadrži spoilere.

1. Shang-Chi i legenda o deset prstenova (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, 2021)

Shang-Chi prati mladog majstora borilačkih vještina (Simu Liu) koji se mora suočiti sa svojom prošlošću i otkriti pravu moć misterioznih deset prstenova koje koristi njegov otac (Tony Leung), vođa kriminalne organizacije. 

Uz odličnu koreografiju u borbenim scenama i zanimljivu priču inspiriranu kineskom mitologijom, Shang-Chi osvježio je "ustajali" Marvelov filmski svemir. Međutim, mnoge obožavatelje razočarala je završna bitka koja nije u skladu s odličnim borbenim scenama iz ostatka filma jer se previše oslanja na CGI tehnologiju.

2. Posljednja noć u Sohou (Last Night in Soho, 2021)

Ovaj psihološki triler redatelja Edgara Wrighta prati mladu modnu dizajnericu Ellie (Thomasin McKenzie) koja nakon selidbe u London počinje dobivati vizije o glamuroznoj mladoj pjevačici Sandie (Anya Taylor-Joy) koja je živjela u 60-ima. Nakon što dobije viziju koja prikazuje Sandieinu smrt, Ellie pokušava naći njenog ubojicu.

Wright je poznat po svojim vizualno impresivnim filmovima s originalnim pričama, a Posljednja noć u Sohou nije iznimka. No, obožavatelji tvrde da posljednji čin filma jednostavno nije u skladu s ostatkom intrigantne priče. Naime, u raspletu dolazi do preokreta u kojem doznajemo da je Sandie cijelo vrijeme bila živa i da je ona ubojica.

3. Barbarian (2022)

Barbarian prati mladu ženu Tess (Georgina Camp) koja za vrijeme poslovnog putovanja unajmi kuću u napuštenom dijelu Detroita. No, tamo doznaje da je istu kuću u isto vrijeme unajmio glazbenik Keith (Bill Skarsgård). Iako je u početku sumnjičava prema Keithu, Tess brzo doznaje da kuća skriva mračnu tajnu.

Premda je prvi dio filma, koji prati Tess i Keitha, napet i djeluje obećavajuće, gledateljima se nisu svidjeli ni vrhunac ni rasplet koji izgledaju kao dosadni klišeji. Nakon što Keith nestane, počinje priča o trenutnom vlasniku kuće koja uništava svu napetost, a zatim doznajemo da je Tess otelo čudovište koje se skrivalo u podrumu kuće. Čudovište je zapravo žena koja je rezultat incesta, a njezin otac je serijski silovatelj.

4. Gerald's Game (2017)

Gerald's Game prati supružnike Geralda i Jessie koji pokušavaju oživjeti vezu tijekom posjeta udaljenoj vikendici. Nakon što Gerald doživi srčani udar i umre tijekom uvrnute seksualne igre, Jessie ostaje lisicama vezana za krevet i suočava se s demonima svoje prošlosti.

Jessie za to vrijeme doživljava brojne halucinacije, a jedna od njih je deformirani muškarac koji se šeće po njezinoj vikendici. No, na kraju filma doznajemo da muškarac nije bio halucinacija, već stvarni serijski ubojica, što se nije svidjelo obožavateljima filma. Budući da su glavna tema filma traume koje progone Jessie, dio sa serijskim ubojicom jednostavno se ne uklapa u priču.

5. Građanin opasnih namjera (Law Abiding Citizen, 2009)

Film prati muškarca koji kreće u osvetu nakon što su njegova žena i kći brutalno ubijene tijekom pljačke obiteljskog doma. Budući da počinitelji nisu dobili dovoljno visoke kazne, Clydeova meta postaju i ubojice i cijeli pravosudni sustav.

Građanin opasnih namjera započeo je kao inteligentan triler o osveti koji gledatelje vodi kroz složene psihološke igre glavnih likova. No, obožavatelji pišu da im se nije svidio završetak filma u kojem je Clyde poražen i pravda na kraju ipak nije zadovoljena.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.