Podcijenjeni film Ridleyja Scotta postaje sve popularniji, mogao bi postati klasik

Screenshot: YouTube/20th Century Fox

KRIMINALISTIČKI triler Savjetnik (The Counselor) iz 2013. godine postaje sve popularniji među kritičarima iako se nakon same premijere smatrao velikim promašajem. 

Triler je režirao Ridley Scott, a scenarij za film napisao je višestruko nagrađivani pisac Cormac McCarthy. Iako film trenutno ima samo 34 posto na Rotten Tomatoesu, mnogi su kritičari u posljednjih par godina počeli mijenjati svoje mišljenje o filmu, zbog čega bi s godinama mogao dobiti kultni status.

O čemu se radi u filmu?

Michael Fassbender u filmu je utjelovio uglednog odvjetnika iz Teksasa, poznatog kao Savjetnik. Savjetnik je uspješan i ima sve što bi jedan čovjek mogao poželjeti, od financijske sigurnosti do prekrasne zaručnice Laure (Penélope Cruz), ali zbog svoje pohlepe odluči se okrenuti opasnom svijetu krijumčarenja droge.

Nakon što njegov dogovor s dilerom Reinerom (Javier Bardem) i njegovom psihopatskom djevojkom Malkinom (Cameron Diaz) pođe po zlu, Savjetnik i Laura nađu se u životnoj opasnosti.

Neke od sporednih uloga u filmu igraju Brad Pitt, Natalie Dormer, Goran Višnjić, Velibor Topić, Dean Norris i John Leguizamo.

 

Ridley Scott vjeruje da je Savjetnik jedan od njegovih najboljih filmova

Nakon premijere Savjetnika, mnogi su kritičari pisali da ih je film razočarao, da su dijalozi predugački te da Scott nije dobro iskoristio odličnu glumačku postavu. No, novije su kritike puno pozitivnije.

Guillermo del Toro izjavio je da je film briljantan i podcijenjen, dok su kritičari The Guardiana napisali da je film odličan i neshvaćen. IndieWireov kritičar Jim Hemphill rekao je da je film remek-djelo koje postaje sve bolje s godinama te ga je svrstao među klasike kao što su Alien i Thelma i Louise, prenosi World of Reel.

Osim toga, u prošlogodišnjoj anketi portala World of Reel, u kojoj je sudjelovalo 120 kritičara i filmaša, Savjetnik je proglašen devetim najboljim filmom u karijeri Ridleyja Scotta.

Scott je u nedavnom intervjuu za Rolling Stone također rekao da mu je Savjetnik jedan od najdražih filmova u cijelom opusu, zbog čega mu nije bilo jasno zašto je dobio tako loše ocjene.

"Cormac McCarthy je, po mom mišljenju, vjerojatno najbolji pisac dijaloga ikad. Savjetnik mi je jedan od omiljenih filmova, ali ima jako mračnu podlogu i to možete osjetiti odmah u prvoj minuti", izjavio je redatelj.

"Bio sam tako razočaran i ne znam koga kriviti jer mislim da je film stvarno je*eno dobar. Tako je zabavan i ciničan. Ljudi su ga shvaćali preozbiljno! No, mislim da ga sada razumiju. To mi je iritantno jer moje filmove uvijek počnu shvaćati kasnije. Jedan od najpoznatijih je Blade Runner koji je bio mrtav dvadeset godina", dodao je.

Kriminalistički triler Savjetnik može se kupiti ili posuditi putem aplikacije Google TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.