Redatelj Vrućine kaže da su mu ovo četiri najdraža filma

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

SLAVNI filmaš Michael Mann, tvorac Vrućine i Posljednjeg Mohikanca, nakon osam godina vratio se svijetu režije biografskim filmom Ferrari u kojem glavnu ulogu igra Adam Driver. 

Mannov Ferrari imao je premijeru 25. prosinca, a hvaljeni redatelj je tijekom promocije filma u intervjuu za Letterboxd otkrio četiri najdraža filma svih vremena. Iako ćemo prva tri filma često naći na popisima brojnih kritičara i ljubitelja filmske umjetnosti, četvrti film koji je spomenuo slavni redatelj mogao bi vas iznenaditi. Evo koji su se filmovi našli na Mannovom popisu.

1. Oklopnjača Potemkin (Battleship Potemkin)

Prva na Mannovom popisu je Oklopnjača Potemkin, remek-djelo Sergeja Eisensteina iz 1925. godine. Ovaj nijemi film, poznat po svojoj revolucionarnoj montaži i dramatičnim vizualima, prikazuje pobunu mornara na ruskom ratnom brodu Potemkin, iz 1905. godine, do koje je došlo zbog loših životnih uvjeta na brodu. Oklopnjača Potemkin imala je značajan utjecaj na filmsku umjetnost, ponajviše u području montaže, a filmski časopis Sight & Sound često je stavlja na popise najboljih filmova svih vremena.

2. Džungla na asfaltu (The Asphalt Jungle)

Džungla na asfaltu, redatelja Johna Hustona, drugi je film koji je Mann svrstao na svoj popis. Ovaj klasični film noir, koji detaljno prikazuje planiranje i izvedbu pljačke jedne zlatarne, snimljen je po istoimenom romanu W. R. Burnetta i poznat je po svojim realističnim prikazima likova i napetoj atmosferi, kao i odličnoj montaži. Isto tako, ovo je jedan od prvih filmova u kojima je glumila Marilyn Monroe.

3. 2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey)

Mann je veliki obožavatelj Stanleyja Kubricka, tako da nije čudno da se na njegovom popisu našlo Kubrickovo remek-djelo, 2001: Odiseja u svemiru. Ovaj epski znanstvenofantastični film, poznat po inovativnom pristupu i filozofskim temama, prikazuje ljudsku evoluciju i odnos čovjeka i tehnologije. Časopis Sight & Sound prošle je godine stavio Kubrickovu Odiseju na šesto mjesto popisa 100 najboljih filmova svih vremena.

4. Avatar (2009.)

Iako ga rijetko viđamo na popisima najdražih filmova poznatih filmaša, Avatar, redatelja Jamesa Camerona, zauzeo je četvrto mjesto na Mannovom popisu. Cameronov vizualno očaravajući film postavio je nove standarde u svijetu CGI-ja i 3D tehnologije, a Mann ga je pohvalio još 2017. godine, tijekom intervjua za Liberation.

"Rad Jamesa Camerona je podcijenjen. Avatar je izvanredno postignuće. Prelazi sve što bismo mogli očekivati od njegovog projekta", izjavio je Mann. "Cameron je oduvijek pomicao granice u tom području, jer sam izmišlja tehnologiju koja mu je potrebna da bi prenio svoju viziju."