Scenarij za vestern iz 1964. promijenio je život Clinta Eastwooda

Screenshot: Youtube

AMERIČKI glumac i redatelj Clint Eastwood u karijeri je glumio u brojnim legendarnim vesternima i filmovima, ali gluma u jednom vesternu bila je ključna kako bi glumac ostvario svjetsku slavu. Iako je Eastwood prvu filmsku ulogu imao 1955. godine, postaje svjetski poznat nakon što je glumio u vesternu iz 1964. godine. 

Kako prenosi Far Out Magazine, Eastwoodov uspon do slave uslijedio je nakon što je pristao glumiti u filmu Za šaku dolara (eng. A Fistful of Dollars) redatelja Sergija Leonea. Kada mu se prvi put ponudio scenarij za film, glumac nije bio zainteresiran, ali se predomislio kada mu je agent ispričao da mu je to šansa da posjeti Europu i postane popularan. 

"Krenuo sam na svoju godišnju pauzu između sezona Sirove kože (eng. Rawhide) kada mi je agent poslao scenarij. Rekao sam mu preko telefona da nisam zainteresiran. Želio sam poraditi na tome kako igram golf. Agent mi je rekao: 'Gledaj, to ti je prilika da odeš u Europu'. Nikada dotad nisam bio u Europi, pa sam rekao: 'U redu, pročitat ću scenarij'. Nije dugo trebalo da mi se svidi. Čim sam ga pročitao, svidio mi se", dodao je Eastwood. 

Prvi film postigao je svjetski uspjeh te je glumac u Europi od nekoga nepoznatog postao jedan od najpoznatijih glumaca u zemlji.

"Prvi put kad sam otišao u Italiju, samo sam se ušuljao. Imao sam bradu, ali to nije bilo važno. Ionako me nitko nije poznavao ni obraćao pažnju na mene. Ali, drugi put su svi znali tko sam. Kad bih hodao ulicom, ljudi bi mi prilazili i tražili autogram. Dobio sam vino i večeru te bio tretiran kao kralj", prisjetio se glumac, prenosi Far Out. 

Radnja vesterna Za šaku dolara prati priču o revolverašu Joeu koji dolazi u malo mjesto u Novom Meksiku. U tom mjestu dvije suparničke obitelji, Baxter i Rojo, okreće jedne protiv drugih u gradu razdiranom pohlepom, ponosom i osvetom. Za šaku dolara prvi je film u špageti-vestern trilogiji The Man with No Name, a potom su uslijedili filmovi Za dolar više (eng. For a Few Dollars More) i Dobar, loš, zao (eng. The Good, the Bad and the Ugly), u kojima je glavne uloge također imao Eastwood.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.