Secret Invasion - serija koja predstavlja početak umjetne inteligencije u Hollywoodu

Foto: Press

Gledali ste prvu epizodu posljednje sezone Black Mirrrora? Priču o Joan čiji život gotovo u realtimeu postaje predmet serije na streaming servisu sličnom Netflixu… Sličan osjećaj čudnovatog ispreplitanja fikcije i stvarnosti izaziva posljednji Marvelov televizijski pothvat Secret Invasion. Temeljena na istoimenom stripu iz 2008. godine, mračna špijunska serija vodi nas u Moskvu, na čijim ulicama eskaliraju sukobi. 

Secret Invasion govori o najtraženijem čovjeku na planetu Nicku Furyju (Samuel L. Jackson) i njegovoj ekipi koja pokušava spriječiti invaziju Skrullova. Skrullovi su vanzemaljska rasa zlih namjera koja potajno stiže i infiltrira se na Zemlju, a ima mogućnost promjene izgleda pa može izgledati poput ljudi. Tajna invazija započela je na Disney Plusu 21. lipnja, a mnogima je u oko upala najavna sekvenca kreirana uz pomoć umjetne inteligencije. 

 

Dvominutna špica sadrži slike ljudi, vanzemaljaca i lokacija iz serije, ali u opskurnom zelenom ozračju u kojem se sve miješa i iskrivljuje brišući granice između onog što je ljudsko i vanzemaljsko, nešto kao teorija Davida Ickea o shapeshiftingu reptila koji poprimaju ljudski oblik. Srednja žalost, rekli bi neki, ali zastrašujuće jer je to intro koji nas uvodi u vrijeme kada će moćna računala otimati poslove kreativnim timovima i dovesti do trenutka kada ni glumci više neće biti potrebni u Hollywoodu. 

Međutim, AI demantiraju upravo oni koji nas vode u najviše sfere Marvelovog univerzuma - izvrsni glumci. Pored Samula L. Jacksona, u seriji igraju Ben Mendhelson, Cobie Smulders, Emilia Clarke, Olivia Coleman i Don Cheadle. Prva epizoda je na IMDb-ju ocijenjena sa solidnih 7.2, što ne govori uopće o njenoj kvaliteti, nego o načinu na koji (ni)je uspjela zadovoljiti Marvelove fanove.

Pogađate, još jedan Marvelov kompleksni junak mora spasiti čovječanstvo od zla, ali ovaj put on nema noževe umjesto prstiju, ne leti, ne ispija čudnovati napitak i nije napravljen od željeza. On je Afroamerikanac s gusarskim povezom na oku. Njegov lik stvara privid da ima sve pod kontrolom, a zapravo nema. I u tome je draž cijele priče.

Kome vjerujete?

Kao što naslov kaže, Skrullovi mijenjaju oblik i proveli su godine otimajući i zamjenjujući moćne heroje i političare u tajnosti, a sve kako bi pomogli utrti put globalnom preuzimanju vlasti (boljeg objašnjenja za ovakav kaos u svijetu nema). Budući da je njihov vlastiti svijet uništio Galactus, Skrullovi vide Zemlju kao svoj pravi novi dom. Kada se to preuzimanje konačno dogodilo, zemaljski heroji bili su loše pripremljeni za uzvrat. Osvetnici se bore kako bi otkrili tko je među njima čovjek, a tko Skrull varalica.

Secret Invasion je solidno producirana serija i pokazat će vam kako Amerikanci zamišljaju Rusiju. Naime, 6 epizoda snimljeno je u Londonu i Liverpoolu, ali oštro oko europskog gledatelja teško se da ugurati u iluziju da se radi o Moskvi. 

Uživat ćete u glumačkoj interakciji na relaciji Samuel L. Jackson - Olivia Colman (agentice koja je tu da štiti britanske nacionalne interese), a scene koje ćete iščekivati su i one u kojima se pojavljuje Emilia Clarke (zvijezda GOT-a), izvrsna u ulozi agentice s tajnom. 

U moru serija koje odreda sliče jedna na drugu, za uspjeh je dovoljno biti drugačiji. Secret Invasion, serija Kylea Bradstreeta (Mr. Robot), to zaista jest.