Sedam uvrnutih antibožićnih filmova koje morate pogledati ako mrzite blagdane

Screenshot: Youtube

Nekim ljudima blagdani donose smijeh i radost, a drugima je taj period obična tlaka. Popularni božićni filmovi, glazba, bliješteći ukrasi, darovi, gomila teške hrane, ljubaznost na sve strane... Sasvim je u redu ako vas sve to pomalo nervira. Ako ste takav tip osobe, svidjet će vam se naša lista najboljih antibožićnih filmova koji su totalno uvrnuti i vrijedni gledanja.

1. Crni Božić (1974.)

Serijski ubojica, koji se skriva na tavanu, terorizira djevojke iz jednog sestrinstva. Neizvjesnost raste dok mlade žene primaju izopačene telefonske pozive od ubojice, a kuća se polako prazni sve dok Olivia Hussey ne ostane posve sama.

 

2. Zločesti Djed Mraz (2003.)

Komedija Zločesti Djed Mraz prati bijesnog, nasilnog lopova koji bi se radije napio do smrti nego još jednom morao obući odijelo Djedice Mraza i ponovno opljačkati robnu kuću. On je potpuno suprotan svemu što nam govore o blagdanima: sebičan je, okrutan, sitničav kriminalac. Uz to, on je i junak filma.

3. Nasilna noć (2022.)

Nasilna noć nova je akcijska komedija u režiji Tommyja Wirkole. Radnja filma ide otprilike ovako: kada skupina smrtonosnih plaćenika napadne dom bogate obitelji na Badnjak, tajanstveni pijanac, koji tvrdi da je Djed Božićnjak, treba spasiti stvar koristeći sve nasilnija sredstva.

 

4. Oči širom zatvorene (1999.)

Film prati Billa Hartforda, njujorškog liječnika, koji je često u kontaktu s pacijentima s ekstremnim seksualnim željama. Kad mu supruga prizna svoje fantazije o muškarcu kojeg je tek upoznala, on počinje preispitivati vlastitu seksualnost i vjernost. Zatim pratimo njegovo cjelonoćno istraživanje tajnog podzemnog kluba u kojem ljudi izvode erotske rituale. Ovo je također posljednji film Stanleya Kubricka prije njegove smrti, a mnogi tvrde da je i najbolji.

5. Gremlini (1984.)

Na prvi pogled, film Joea Dantea čini se kao slatka obiteljska komedija savršena za blagdane. Međutim, kako film napreduje, vidimo kako mračnija, uvrnuta strana filma prerasta u prijeteći horor film s urnebesnim smislom za humor. Baš kao što sami gremlini evoluiraju u nestašne šaljivdžije koji uživaju u destrukciji i kaosu.

 

6. Tangerine (2015.)

Gledali smo božićne filmove o bogatim obiteljima koje se okupljaju u idiličnom okruženju, uz brdo hrane, smijeha i poklona. No što je s marginalcima, poput nedovoljno plaćenih seksualnih radnica koje žive u Los Angelesu i samo pokušavaju preživjeti? To je fokus odličnog indie filma Tangerine iz 2015. u režiji Seana Bakera. Likovi u ovom filmu imaju svoje nade i snove, ali su stalno u ratu sa zajednicom u koju su ušli iz nužde.

7. Brazil (1985.)

Radnja ovog uvrnutog filma, pod redateljskom palicom Terryja Gilliama, odvija se u vrijeme Božića. Pratimo život u distopijskom svijetu gdje je zrak otrovan, a sve funkcionira pod čudnim birokratskim režimom koji bilo kada može ući u vaš dom, oteti vas i natjerati vašeg supružnika da potpiše papirologiju prije nego što sve zataška i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo. Ako ne volite Božić, a fan ste distopijskih filmova, ovo je pravi bingo. 

 

Pročitajte više