Sjećate li se ovih latinoameričkih telenovela koje su Hrvati obožavali?

Screenshot: Youtube

PRIJE nego što su domaće televizije poharale turske serije, bile su popularne latinoameričke sapunice, koje su se pobožno pratile svaki dan nakon podnevnog Dnevnika. 

Telenovele meksičke produkcije, ali i drugih južnoameričkih država, bile su sastavni dio programske sheme televizija od ranih 90-ih, a njihova dominacija nastavljena je i tijekom narednog desetljeća. Mnogi su popodnevne sate provodili prikovani za male ekrane kako bi pratili posljednje dogodovštine junakinja poput Esmeralde, Marisol ili Kassandre.

Teške i nadasve tužne sudbine junakinja najčešće su činile glavni motiv ovakvih serija, a dramatični preokreti i nerijetko nadrealne situacije poput naglih ozdravljenja činili su ih posebno interesantnim. Dramatični zapleti s ljubavnom pričom u središtu protezali su se kroz mnoge od njih, a usprkos često nerealnim dešavanjima mnogima su bili zanimljivi.

Muneca Brava (Divlji anđeo)

Divlji anđeo je argentinska sapunica koju je Telefe producirao 1998. godine, a prati Milagros i Ivu, dvoje ljudi koji se zaljubljuju jedno u drugo premda su šanse protiv njih. Riječ je o romantičnoj komediji koja se također dotiče pitanja obitelji, bogatstva, pohlepe, prevare i prije svega ljubavi.

Milagros je odrasla u sirotištu jer joj je majka umrla pri porođaju, a kada napuni 18 godina, postaje kućna pomoćnica u vili Di Carlo, jer više ne može ostati u sirotištu. U vili upoznaje nove prijatelje i ljude koji je tretiraju kao obitelj, ali tamo pronalazi i ljubav svog života, Ivu Di Carla.

Rubi

Rubi je meksička telenovela nastala 2004., a prati priču siromašne ljepotice koja cijeli život sanja o bogatom mužu koji će ju spasiti od teškog života. Rubi se zaljubljuje u Alejandra, ali kad sazna da on nema novca baš kao i ona, odluči preoteti dečka svoje najbolje prijateljice usprkos tome što nije zaboravila staru ljubav.

Esmeralda

Esmeralda je meksička telenovela koju je producirao Salvador Mejía Alejandre za Televisu 1997. godine, a radi se o remakeu istoimene poznate venezuelske telenovele iz 1970. 

Esmeralda je bila slijepa djevojka čiji se život preokrenuo naglavačke već u noći rođenja, kada je odvedena iz svog doma zbog pogrešne pretpostavke da je mrtvorođenče. Umjesto nje, njenim roditeljima je predan dječak čija je majka te iste večeri umrla na porodu. Međutim, 18 godina kasnije, Esmeralda i taj isti dječak, Jose Armando, potpuno neočekivano se zaljubljuju.

La Usurpadora (Otimačica)

Otimačica je meksička telenovela koja prati život bogate i zlobne Paole Bracho koja upoznaje svoju siromašnu dvojnicu Paulinu. Nakon toga kreira "pakleni plan" da provede godinu dana putujući i zabavljajući se, a mladu sluškinju prisili da zauzme njeno mjesto u obitelji. Sve se zakomplicira kad se Paulina zaljubi u njenog muža Carlosa Daniela, a vremenom njihova tajna izađe na vidjelo.

Marisol

Marisol je djevojka čiji život nije nimalo lak. Osim što je obilježena ožiljkom na licu koji je dobila nakon pada na ogledalo, mora prodavati umjetno cvijeće kako bi prehranila bolesnu majku. Istovremeno, njen dečko Mario je iskorištava. No, ono što Marisol ne zna i što joj majka nije uspjela reći prije smrti je činjenica da je ona zapravo unuka imućnog don Alonsa Garcesa del Valle.

Utjecajni don već ima unuka, zgodnog i priznatog slikara Josea Andresa, a situacija se dodatno zakomplicira kada se Marisol i Jose, iako zaručen s Rossanom, zaljube. Oboje žive u pogrešnom uvjerenju o svojem pravom podrijetlu. Marisol se mora boriti i s mržnjom Amparo koja jedina zna da je djevojka zakonita nasljednica obitelji Garces del Valle. 

Pobre nina rica (Sirota mala bogatašica)

Sirota mala bogatašica priča je o Consuelo, koja je sluškinja majci i svojoj braći. Jedini koji je voli je njen otac, ali on uskoro umire. Kad obitelj sazna da je bogatstvo ostavio upravo kćeri, Consuelo šalju u inozemstvo da ona to ne sazna i da mogu zadržati novac. No u njezinom životu pojavljuje se Julio, neurolog koji u njoj vidi prelijepu ženu u koju se zaljubljuje i koji će je naučiti da voli samu sebe.

Corazon salvaje (Divlje srce)

Divlje srce je Televisina telenovela iz 1993. godine, a prati Francisca Alcazara, bogatog zemljoposjednika koji na svojim poljima uzgaja šećernu trsku. Oženjen je Sofijom, strogom, bezosjećajnom ženom s kojom ima sina po imenu Andres. Prije braka Francisco je imao aferu s udanom ženom koju je suprug fizički zlostavljao, a s kojom je dobio sina. Dječak je ostao bez prezimena i postao poznat kao Juan del Diablo.

Kassandra

Venezuelska telenovela prati prekrasnu mladu Romkinju Kassandru koja se zaljubi u Luis Davida koji je bio na njihovoj predstavi. Njih dvoje odmah osjete povezanost i te večeri provedu magične trenutke zajedno. No on sljedećeg dana napusti grad bez riječi. Uskoro njegov brat blizanac Ignacio otkrije kako je Kassandra zapravo nasljednica velikog bogatstva te ju na prevaru oženi.

No prve bračne noći njega ubije bivša žena Rosaura. Kassandra to ne zna, nego misli kako ju je on napustio. Kako bi otkrio ubojicu svog brata, Luis David se vraća, no preuzme Ignacijev identitet. Njegova sumnja padne upravo na Kassandru koja je muža jedva poznavala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.