Sparks of Hope je jedna od najboljih igara 2022.

Foto: Press

MARIO + Rabbids: Kingdom Battle na papiru je djelovao kao kombinacija dvaju svjetova koje je teško pomiriti. Iako je riječ o zanimljivoj mješavini utjecaja (X-COM stil igre u Super Mario/Raving Rabbids svijetu), fanovi klasičnih platformskih igara nisu nužno ljubitelji strategija na poteze i obratno.

Međutim, Ubisoft je odradio odličan posao i stvorio vjerojatno jedan od najoriginalnijih dodataka franšizama koje su oduvijek bile otvorene za inovacije, ali su rijetko izlazile izvan zone komfora. Možda je to i razlog zašto je sve tako dobro funkcioniralo jer nakon što odlučite razbiti okvire žanrova u koje ste se s godinama ukopali, često nastane nešto neočekivano i spontano. 

Bilo kako bilo, Mario i Rabbidsi savršeno su se stopili u nešto novo, zanimljivo i inteligentno.

Sparks of Hope ne igra na sigurno

Kingdom Battle dao je vlasnicima Nintendo Switcha nešto što je u podjednakoj mjeri privuklo i klasičare i one u vječnoj potrazi za nečim novim i, uvjetno rečeno, odraslijim. Iako će odrasli igrači vjerojatno više naginjati X-COM klonovima s ozbiljnijom pričom, Kingdom Battle svoju je infantilnost nadoknadio nevjerojatnom igrivošću. U isto vrijeme, mlađim su igračima dali priliku da razvijaju moždane vijuge i strategiju što nije bilo prisutno u Mario naslovima. Barem ne u tolikoj mjeri.

No, kako nastaviti priču? Igrati na sigurno uz zanemarive promjene ili pokušati s nečim novim? Ubisoft Milan i Ubisoft Paris odlučili su se za srednji put i to se, na sreću svih nas, pokazalo kao savršena odluka.

 

Odlučili su zadržati sve ono što je funkcioniralo i podebljati to nizom novih ideja koje su toliko očito drugačije da vam je to jasno od prve sekunde igre. Da, sve djeluje poznato i imate osjećaj da ste u više-manje istoj igri, ali u isto vrijeme, način igre je toliko bolji i dinamičniji da Kingdom Battle u usporedbi djeluje kao da je nastao prije 20 godina.

Priča... Postoji

Što se priče tiče, nećemo biti pretjerano kritični jer to nije nešto što očekujemo od Marija i Rabbidsa.

Nakon što su zaustavili invaziju na Mushroom Kingdom pojavljuje se velika svemirska raža i novi neprijatelj kojem treba stati na kraj. Kao što vjerojatno možete zaključiti, priča nije ono zbog čega ćemo igrati ovu igru.

Međutim, ono što im nedostaje u priči itekako su nadoknadili likovima koji kao da su izašli iz dobro napisanog crtića jer iako pričaju vrlo malo, imaju više osobnosti od daleko ambicioznijih likova u videoigrama koje se diče svojim složenim scenarijima.

Uzeli sve što je valjalo u jedinici i poboljšali

Ipak, ono u čemu Sparks of Hope briljira su promjene koje je doživio način igre.

Prva stvar koju ćete primijetiti je micanje mreže i sloboda kretanja. Ukratko, postoji teren po kojem se možete slobodno kretati bez razmišljanja o broju poteza, a ono što je u većini X-COM klonova djelovalo kao strogo pravilo od kojeg se malo tko odmicao (novi sustav igre uspoređuju s Divinity: Original Sin), ovdje je u potpunosti prekršeno i upravo zbog toga, sve djeluje puno dinamičnije i samim tim bliže onome što očekujemo od Super Marija i njegove ekipe.

Primjerice, team jump je i dalje tu, ali imate samo nekoliko sekundi u kojima što prije morate pronaći mjesto na koje će lik sletjeti jer u suprotnom ćete završiti u provaliji ili tamo gdje ne želite. To igri daje platformski moment koji jedinica nije imala, a borbe su puno brže i iz nekog razloga jasnije. Očekivali biste da će sustav igre postati kompleksniji nakon što u jedinici naučite osnove, ali ovdje to nije slučaj. Neki elementi možda su složeniji, ali u većoj slici sve djeluje puno intuitivnije.

Dodatak igri su i Sparksi, bića koja su kombinacija Rabbidsa i Luma iz Super Mario Galaxyja, a njihovim skupljanjem otvarate nove mogućnosti (nevidljivost, jače oružje, oživljavanje palih suboraca i slično). No prava zabava leži u kombinaciji Sparksa što otvara gomilu novih opcija koje osjetno mijenjaju stil igre.

Dobar novitet je i to da Marija ne morate sa sobom vući u svaku borbu pa vam i to otvara neke zanimljivije kombinacije. Doduše, prilično je bitan i atraktivan dio ekipe pa ćete vjerojatno često željeti povesti u okršaje.

Kako stvoriti savršenu ekipu

Ono što je također bitno naglasiti jest da su razlike između likova ovog puta puno naglašenije. Nakon nekog vremena i određenih poboljšanja moguće je stvoriti savršeno specijalizirane likove koji su idealni za određene terene i tipove neprijatelja.

I neprijatelji su postali zanimljiviji i raznovrsniji pa nemate osjećaj da upadate u kolotečinu što je nešto što se često znalo dogoditi u Kingdom Battleu.

Što se pak šetnje mapama tiče, i taj dio je ponovno ispunjen skrivenim blagom i gomilom zagonetki, ali ne radi se o pretjerano velikom odmaku od prethodnika. Sve je više-manje slično.

Jedna od najboljih igara 2022.

Grafički dio igre donekle je sličan jedinici, ali dalo bi se primijetiti da je okolina postala jednostavnija. To nimalo ne oduzima od šarenila svijeta, ali vizualno, Kingdom Battle izgleda kao grafički kompleksnija igra što pomalo zbunjuje uzmemo li u obzir prilično dugo učitavanje između misija i prelaska s mjesta borbe na mapu. No, ne radi se o nečemu što će pretjerano narušiti uživanje u igri.

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, Sparks of Hope je apsolutna pobjeda. Neočekivano kvalitetan naslov koji je u gotovo svim aspektima igre bolji od prethodnika, a to je nešto na što ne nailazimo prečesto. Posebno kad se radi o "eksperimentima" kao što je to slučaj s Mario + Rabbids.

Ako ste voljeli Kingdom Battle, obožavat ćete Sparks of Hope. Definitivno jedna od najboljih igara 2022.