Stephen King iskritizirao je ovu filmsku adaptaciju s Arnoldom Schwarzeneggerom

Screenshot: YouTube/Tri-Star Pictures

STEPHEN King je u svojoj karijeri napisao više od šezdeset književnih djela, a neka od njih poslužila su kao inspiracija brojnim filmskim adaptacijama. Od Iskupljenja u Shawshanku (The Shawshank Redemption) do Zelene milje (The Green Mile), adaptacije Kingovih djela ostale su zapamćene kao veliki filmski klasici.

No, nije svaka adaptacija bila jednako uspješna, a sam King ponekad je bio najveći kritičar. Jedan od filmova koji je baziran na njegovu djelu, a koji ga nije uspio impresionirati, jest Trkač (The Running Man) iz 1987. godine.

Ovaj distopijski akcijski film s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi inspiriran je Kingovim romanom iz 1982. godine. Film je napisao Steven E. de Souza, a režirao Paul Michael Glaser.

Film je smješten u alternativnu verziju Zemlje, na kojoj je SAD postao totalitarna policijska država, kao posljedica ekonomskog kolapsa diljem svijeta. Vlada zabavlja stanovništvo kroz brutalne reality emisije, od kojih je najpopularnija emisija Trkač. U ovoj emisiji natjecatelji su osuđeni kriminalci koji postaju lovina oružanim plaćenicima.

Radnja prati policajca Bena Richardsa (Schwarzenegger) koji odbija poslušati naredbu nakon što mu nadređeni nalože da mora pucati po prosvjednicima. Richards je osuđen na zatvor zbog odbijanja zapovijedi, a jedina mu je nada za izlazak pobjeda u emisiji Trkač.

No, radnja filma ne prati događaje iz Kingovog romana u kojem je Ben Richards prikazan kao običan obiteljski čovjek koji se prijavi za sudjelovanje u emisiji kako bi osigurao bolju budućnost svojoj siromašnoj obitelji.

Prema Far Outu, film je originalno trebao režirati Andrew Davis, kojeg je Glaser zamijenio jer je kasnio s produkcijom. Schwarzenegger nije bio zadovoljan ovom promjenom jer je novi redatelj izbacio sve dublje teme koje obrađuje Kingovo djelo.

King je također kritizirao adaptaciju jer je protagonist njegovog romana prikazan potpuno drugačije u filmu. Iako mu u početku nije smetao odabir Schwarzeneggera za glavnu ulogu, kasnije se žalio jer je Richards zamišljen kao čista suprotnost Schwarzeneggeru.

Kingov Trkač uskoro bi mogao dobiti još jednu adaptaciju. Redatelj Edgar Wright je 2021. godine izjavio da uz scenarista Michaela Bacalla radi na novoj adaptaciji.