Stiglo je hrvatsko izdanje knjige Britney Spears

Foto: Press

Samo četrdesetak dana nakon originalnog izdanja stigao nam je hrvatski prijevod proslavljene knjige Britney Spears. Možda vam se čini dugo u ovom brzom tempu života, no rukopis za prijevod podijeljen je tek kada je knjiga objavljena u originalu. Već smo napisali osvrt originalnog izdanja, ali mislimo da se isplati nabaciti još koju riječ o knjizi.

Knjigu je zaista napisala Britney i to se osjeti

Prvo što ćete uočiti jest da je knjigu doista napisala Britney. Često se dogodi da ovakve zvijezda posegnu za pomoći nekog profesionalnog pisca, no ovdje to nije slučaj. Već od prve stranice jasno i glasno se čuje glas te pop dive napaćena života. Britney kreće otpočetka, od dana njezine najranije mladosti koju opisuje s mnogo emocija.

Zapravo, emocija, i to dosta sirova, jaka, prisutna je kroz cijeli tekst. Zanima li vas doista njezina životna priča, svakako ćete najbolji uvid steći čitanjem narativa koji je ona predstavila. Uvijek, naravno, postoji problem nepouzdanog naratora, ali ono što ćete pročitati u Ženi u meni prilično dobro prikazuje unutarnje borbe s demonima slave te vanjske s demonima – pa… slave.

Knjiga nije opširna, ima oko 250 stranica, pa je dobro što Britney opisuje samo događaje koje smatra ključnima za ono što je bila i postala te za oblik koji joj je kasniji život poprimio.

Zanimljivo je da, budući da znamo dosta o njezinu skrbništvu koje je preuzeo otac te o propalim vezama i ludim fazama, svaka rečenica u sebi kao da nosi određeni znak, predosjećaj. Teško da ćete moći čitati ono što Britney iznosi a da se ne sjetite njezine obrijane glave ili novijih pomalo zabrinjavajućih objava na Instagramu.

Ako tražite trač, produžite dalje

Ako ste tračerski raspoloženi, ovo po nama nije knjiga za vas. Ono o Justinu i pobačaju? Bolje je obrađeno u medijima, puno patetičnije. Druženja s Madonnom i Paris Hilton? U knjizi su opisana kao druženja prijateljica koje se žele zabaviti i živjeti baš kao vi i mi – bez pretjerane pompe i drame.

Često zaboravljamo da su sve slavne osobe ispod zvjezdane površine samo ljudi i da će takvima uvijek ostati. Nitko, ali nitko izvan svijeta glamura, nagrada, koncerata sa stotinama tisuća ljudi, platinastim hitovima i filmskim ulogama, ne može znati kakav je to život za osobu koja mnogo osjeća.

Ovo je priča jedne žene o srazu slave, novca i nevjerojatne popularnosti i unutarnje tuge, izgubljenosti i nemoći. Memoari Britney Spears šokantni su, ali ne iz razloga koje biste naveli neznajući. Šokantno je to koliko je stvarnost njezina života pomaknuta u područje u kojem je vrlo teško razlučiti o čemu se točno radi, tko je krivac, a tko pozitivac.

Osim toga, njezina priča s ocem i skrbništvom još nije gotova te nam uvidi u njezin dosadašnji život samo polijevaju benzin na vatru koja gori već desetljećima te tjeskobno iščekujemo kakav će biti konac priče. Nadamo se da će pjevačica (a sada i autorica) izaći iz svega kao pobjednica, ulijevajući tako nadu svima koji su tijekom života bili neshvaćeni.

Efekt koji možete očekivati kada zaklopite posljednju stranicu knjige je: "Uf, koji mindfuck, vrlo potresno i moćno." Tražite li knjigu koja izaziva emociju, na pravom ste mjestu.