The Peripheral je Amazonova serija koju ćete poželjeti "igrati". Ima 8.3 na IMDB-ju

Foto: Press

PISANJE televizijske recenzije može imati perspektivu kao videoigra. Kada upravljate likom na ekranu, možete gledati u njegova leđa ili odabrati da vaša percepcija stvarnosti postane još izravnija ako kliknete na opciju subjektivnog kadra. Za one kojima rating na IMDB-ju ne predstavlja polazišnu točku za kvalificiranje serija i filmova, svedimo priču na osobnu razinu ili… Gledajte mi u potiljak dok trčim i pokušavam preživjeti do posljednje rečenice.

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

S igranjem kompjuterskih igrica završila sam 80-ih na ZX Spectrumu, kada su se igre učitavale uz iritirajući zvuk kasetofona. Buljenje u sporo okretanje brojčanika razvilo je neku vrstu anksioznosti, a kada bi mi netko sada otvorio portal kroz koji bih mogla završiti na kauču stana na zadarskoj Voštarnici, šapnula bih si na uho da će naša budućnost biti programirana onoliko koliko bude rasla naša želja za bijegom od stvarnosti. 

Loading…

Zagija, Leda, Muru zamijenili su popularniji logotipi: Meta, FIFA, Zara. Za nekoga tko je zapeo na dvodimenzionalnom Minic Mineru i Jumping Jacku, Amazonova nova serija The Peripheral uspjela se ogrebati za pažnju.

 

Vjerujem da će je gledati i oni koji nemaju razvijene emocije prema igrama u kojima upadaju u virtualnu stvarnost i koji su u gejming industriji stigli najdalje do ubijanja radnog vremena na Solitaireu. Prve dvije epizode režirao je Vincenzo Natali, kojeg se sjećamo po kanadskom serijalu horor filmova Cube. 

Godina je 2035., Domovinska sigurnost prati svako povlačenje novca s bankomata, a jedna djevojka zaglavljena je u malom američkom gradu Appalachiji. Flynne (Chloë Grace Moretz) je toliko je dobra na konzoli da igra za novac. Stvarnost u kojoj živi je nepodnošljiva jer radi u 3D tiskari.

Brat igra napredne igre u kamperu, a Flynne simuliranu stvarnost preuzima onda kada joj brat ne može dosegnuti više levele. Majka je vezana za postelju, a farmakomafija traži puno love za maminu sljedeću tabletu. 

Iz kolumbijske tvrtke Milagros, koja razvija napredni sustav videoigara, uskoro stiže komad hladnog željeza koji će biti jedini način da se plati mamina sljedeća doza.

Kada se željezo stavi na glavu, aktivira se nevjerojatna neurožurka, simulacija u kojoj osjećate stvari kao da se zaista događaju, ali u Londonu koji zamišljaš kao onaj iz 2100 i neke. Ne, nebo nije sivo ni ulice nisu zatrpane smećem kao u Blade Runneru. Sve je utegnuto kao u HBO-ovom Westworldu. 

Igra koju igra nije igra

Glas ti govori što raditi, ideš na zabavu u Buckinghamskoj palači, okružen si robotima i za tili čas si u vrtlogu bolesne intrige koja počinje otmicom. Glave su ucijenjene na dark webu na 9 milijuna dolara, ali kolumbijska tvrtka navući će je više nego da su joj umjesto headseta poslali kokain.

Otključavaju sve njezine snove o pronalaženju svrhe, romantike i glamura u nečemu što izgleda kao igra... ali također dovodi nju i njezinu obitelj u stvarnu opasnost. Flynne uskoro skuži da je igra koju igra zapravo stvarnost. Netko je iz budućnosti našao način da se poigrava s prošlošću. 

The Peripheral je nastao kao adaptacija futurističke knjige Williama Gibsona i izvrće sve isprobane obrasce i stereotipe gejminga, pa između ostalog ima i poruku za sve one majke koje djeci brane šutanje PlayStationa.

Bitka je izgubljena, tehnologija je nepovratno promijenila svijet u kojem živimo. Ne znate više voziti u rikverc bez senzora, živite u doba pametnih telefona i glupih ljudi i zato ne branite djeci igrice, jer vam neka od njih može spasiti život. Ironični smo, naravno. Kao i uvijek.

Međutim, i u tom izvrtanju stereotipa nekoliko njih je preživjelo. Onaj o potrebi za spašavanjem svijeta. Priča je pitka i prati se na nekoliko razina, a svaki gledatelj bira do koje može dosegnuti. Bilo da se radi o pukoj akciji, bilo da se radi o filozofiji prirode stvarnosti.

The Peripheral je serija u kojoj je izvrsno izveden koncept putovanja kroz vrijeme, a Amazon vam ne želi reći da su žene jednako vrijedne kao muškarci. U ovoj igri muškarci se moraju boriti da budu ravnopravni ženama.

Ali da ne zvučimo kao uvod u televizijsku emisiju Na rubu znanosti, navucite osobni headset i zaronite u neki drugi svijet. Ostavite tijelo da se trza pod naletima onog što vidite zatvorenih očiju. 

Ocjena: 9