Tražite novu kvalitetnu seriju za gledati? Imamo odličan prijedlog

Foto: FX

ČINI vam se da ste vidjeli sve? Černobilsku katastrofu, skandinavske krimiće, biografije svih masovnih ubojica koje je Netflix mogao isproducirati, mračnu estetiku Peaky Blindersa i sve koreanske senzacije. Ako više vremena na streaming platformama provodite tražeći što ćete gledati nego konzumirajući sadržaj, možda je vrijeme za nešto novo i svježe. Nešto poput The Old Mana, nove triler serije u kojoj glavnu ulogu igra legendarni Jeff Bridges.

Seriju su napisali sukreatori Crnih jedara Join Steinberg i Robert Levine, a uz Bridgesa, Steinberga i Levinea, na seriji je radio i Warren Littlefield, jedan od producenata hit serije Sluškinjina priča.

The Old Man temeljen je na istoimenom bestselleru Thomasa Perryja, sedam epizoda premijerno je prikazano 16. lipnja na FX-u (trenutno streama na servisu Hulu), a izazvao je toliko pažnje da se odmah krenulo u produkciju 2. sezone. 

 

Glavni lik je sve ono što žene žele od muškarca

Dan Chase (Jeff Bridges) prekaljeni je bivši operativac CIA-e koji se nagledao svega (kao vi serija), pa već trideset godina živi izolirano u sjevernom dijelu države New York. Nakon što je ubio uljeza koji mu je provalio u dom, prisiljen je skrivati se, pa unajmljuje sobu od Zoe McDonald, koja mu je partnerica u bijegu. Dan je sve ono što žene žele od muškarca i što bi većina muškaraca htjela biti. Šarmantni ljepotan s promuklim glasom, vjeran je i voli samo jednu ženu, a kad se naljuti, ima temperament rotvajlera.

Glavni junak je neka vrsta kombinacije Big Lebowskog u kućnom ogrtaču i melankoličnog alkoholičara u filmu Crazy Heart, a u seriji ima i svoju mlađahnu verziju. U retrospektivnim scenama igra ga Bill Heck, glumac koji dosta nalikuje Jeffu Bridgesu u njegovim četrdesetima. Mladi Dan je karijerne trenutke 80-ih proveo pomažući bliskoistočnom vojskovođi po imenu Hamzad u borbi protiv ruskih snaga. Poruka? Sistem koji ste hranili u pravilu će vas odbaciti i doći po vas kada vam najmanje bude trebao.

The Old Man je još jedan dokaz da živimo u zlatnom dobu streaminga

Serija The Old Man još je jedan dokaz prave revolucije u umjetnosti pokretnih slika koja se događa posljednjih godina. Serije se snimaju filmskim sredstvima, a filmovi sve češće liče na lošu televiziju. 

Respektabilna glumačka imena, a to su oni koji su karijere izgradili na holivudskom filmu, zanemaruju površni imidž televizije i uzimaju učešće u mini serijama. Nicole Kidman vladarica je peripetija na HBO-u, Julia Roberts i Sean Penn se također ne srame malih ekrana, a sada je na njima i legendarni Bridges. Uzevši u obzir budžete i kvalitetu proizvoda, definitivno možemo reći kako živimo u zlatnom dobu televizije (ili bolje reći streaminga).

Za sve je kriva korona

Serija The Old Man pokazatelj je i činjenice kako i velika glumačka imena svaki put iznova moraju biti na visini zadatka i zadovoljiti kriterije izvrsnosti, gledanosti i box office isplativosti. Pandemija koronavirusa i prazna kina holivudsku su industriju bacili na koljena. Ljudi koje gledate na velikim i malim ekranima ponekad su u potrebi da dobiju bilo kakav angažman. O tome je uostalom autorici ovog članka u intervjuu koji je pratio premijeru filma Small Town Wisconsin vrlo otvoreno pričao i jedan od glavnih glumaca u seriji The Old Man. Bill Heck (Ray Donovan, The Alienist) rekao da je tada kako je u situaciji da bi prihvatio bilo kakav posao.

Starom liscu Bridgesu i The Old Manu dajemo čvrste četiri zvjezdice i nastavljamo potragu za novim dobrim i svježim serijama. 

Ako ste nedavno pogledali neku takvu, slobodno nam se javite u komentarima ili na mail ines.mrenica@sff.ba.