U 2023. stiže gomila super igara. Donosimo pregled po mjesecima

Foto: Press

PRED nama je još jedna godina dupkom puna odličnih naslova od kojih ćemo vam ovdje predstaviti onaj najrazvikaniji dio. 

Naravno, to ne znači da se tijekom godine neće pojaviti još neki veliki naslovi ili da niotkuda neće izroniti neki indie dragulj koji će nas osvojiti, ali ovo je više-manje pregled onoga što velik broj igrača najviše iščekuje. 

Da ne trošimo vrijeme na uvod, bacimo se na dugu listu onoga na što ćemo ove godine trošiti novac.  

Siječanj

Fire Emblem Engage (Switch)

Nakon fenomenalne igre Three House franšiza se vraća s novim protagonistom koji će nastaviti tamo gdje je prethodnik stao i, nadajmo se, podići sve na novu razinu. 

Forspoken (PS5/PC)

Forspoken na papiru djeluje obećavajuće jer iza igre stoji ekipa koja je napisala Rogue One i dala nam Uncharted i Shadowhunter, a sve skupa izgleda kao Final Fantasy tip igre, što je odlična stvar. Ako ste FF fan, naravno. 

Dead Space (PS5, Xbox X/S, PC)

Remake horor klasika iz 2008. mogao bi privući vlasnike novih konzola koji nisu imali prilike zaigrati original ili su igrali tek vizualno ispodprosječnu verziju za starije sustave.  

Veljača

Hogwarts Legacy (PS4/5, Xbox X/S, Xbox One, Switch, PC)

Igra prema jednom od najuspješnijih književnih i filmskih serijala djeluje obećavajuće, a ako se sve odigra onako kako treba, možda pred sobom imamo jedan od velikih hitova 2023. 

 

Wild Hearts (PS5, Xbox X/S, PC)

EA je želio vlastiti Monster Hunter i to nam je i pripremio, a budući da iza igre stoji ekipa koja nam je dala Dynasty Warrior, prilično smo sigurni da znamo što možemo očekivati. 

 

Atomic Heart (PS 4/5. Xbox X/S, Xbox One, PC)

Jeste li ikada željeli zaigrati BioShock s radnjom smještenom u Sovjetski Savez? Vjerojatno ne jer to nikome ne bi palo na pamet, ali upravo to ćete dobiti. 

Horizon Call of the Mountain (PSVR 2)

Iako na prvu djeluje kao tehnički demo za novi PSVR 2, prilično smo sigurni da Sony neće sve ovo prepustiti slučaju i nadamo se da ćemo dobiti punokrvnu igru kao u slučaju Astro's Playrooma, koji je otkrio sve tajne Dual Sensea i pritom nam dao fenomenalni platformer.  

Company of Heroes 3 (PS5, Xbox S/X, PC)

Više do 10 godina čekali smo povratak kultnog RTS-a, koji se vraća u punom sjaju, a ovog puta i s kontrolama koje su prilagođene igračima na novoj generaciji konzola. 

Sons of the Forest (PC)

Jedna od najboljih survival horor igara za PC dobiva nastavak, a ovog ste puta na jezivom otoku na kojem ćete upregnuti sve svoje vještine kako ne biste postali još jedna žrtva krvoločnih ljudoždera. 

Octopath Traveler 2 (PS4/5, Switch, PC)

Prvi dio ovog odličnog Square Enixovog 2D JRPG-a bio je jedna od najboljih igara 2018., a iskreno se nadamo da će tu razinu održati i u nastavku. Iako je trebao doći samo za Switch, zaigrat će ga i vlasnici PC-jeva i PlayStationa. 

Ožujak

The Day Before (PC, Xbox S/X, PS5)

Survival horor koji nimalo ne krije očite uzore vrlo lako može otići u oba smjera, ali ako dobijemo kombinaciju TLOU-a i State of Decaya, kao što traileri sugeriraju, moglo bi ovo biti više nego ugodno iskustvo. 

Wo Long: Fallen Dynasty (PS4/5, Xbox X/S, Xbox One, PC)

Nakon Nioha i Ninja Gaidena, Team Ninja ima novi projekt, a radi se o "soulslike" naslovu, što će vas istog trena ili kompletno nabrijati ili apsolutno odbiti od nadolazeće igre. 

Skull and Bones (PS5, Xbox S/X, PC)

Nakon pet godina upornog odgađanja, igra koja je započela kao ekspanzija za Black Flag napokon će se pojaviti. Riječ je o igri otvorenog tipa u kojoj će uživati svi oni koji su oduvijek željeli biti prekaljeni gusari. 

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon (Switch)

Nakon tri odlično prihvaćena nastavka došlo je vrijeme za promjenu formata te ovog puta upravljamo Cerezom prije nego što je postala Bayonetta i pokušavamo spasiti njezinu majku. 

Star Wars Jedi: Survivor (PS5, Xbox S/X, PC)

Neovisno o tome kako ste prihvatili prvi dio, Survivor djeluje kao vizualno obećavajući naslov i nadamo se da će ispraviti prazan hod prethodnika jer će se u tom slučaju raditi o nečemu što fanovi igre, a ni filma, neće propustiti. 

Resident Evil 4 Remake (PS4/5, Xbox S/X, PC)

RE 4 se među fanovima franšize smatra jednim od najboljih nastavaka i premda će neki reći da remake nije potreban, bit će itekako zabavno vratiti se klasiku, a ako odrade podjednako dobar posao kao u slučaju RE 2 i 3, čeka nas odlična igra.  

Crime Boss: Rockay City (PC)

Ne znamo puno, ali ovo izgleda kao nešto što bi nam moglo u određenoj mjeri utažiti glad dok čekamo šesti nastavak GTA-a. S druge strane, radi se o pucačini iz prvog lica pa očekujte taj Far Cry/GTA combo.  

System Shock Remake (PS4/5, Xbox S/X, Xone, PC)

System Shock bio je revolucionarna igra koja spada u kategoriju utjecajnih naslova koji su podigli letvicu i ostavili neizbrisiv trag, čak i na franšizama u kojima na prvi pogled ne biste prepoznali utjecaj. Bilo kako bilo, ovo je remake i stvarno ne znamo što očekivati.

Travanj

Dead Island 2 (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Dugoočekivani nastavak nevjerojatno zabavne zombi šore ne mora učiniti previše, ali svaki korak može biti pogrešan jer ovo smo predugo čekali. 

Svibanj

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Switch)

Ne sumnjamo da će Nintendo servirati odličnu i zabavnu avanturu, ali u ovoj fazi već smo prilično skeptični oko pošteno zastarjele tehnologije koja će sve to pokretati. 

Suicide Squad: Kill the Justice League (PS5, Xbox Series X|S, PC)

Ista ekipa koja nam je dala odličnu Batman Arkham trilogiju vraća se s antijunačkim odredom i stavlja nas usred borbe protiv korumpiranih verzija DC-jevih superjunaka. 

Lipanj

Street Fighter 6 (PS5, PS4, Xbox Series X|S, PC)

Imali smo prilike pogledati kako će sve to otprilike izgledati, a šesti nastavak kultne šore djeluje obećavajuće i mogao bi serijal pogurati u novim i zanimljivim smjerovima. 

Diablo 4 (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Budimo realni, novi Diablo se čeka, ali to je iščekivanje prepuno sumnje koja pokriva sve na potezu od mehanike igre pa do lopovskih mikrotransakcija. 

Final Fantasy 16 (PS5)

Ako nakon 16 nastavaka još uvijek ne znate za najpopularniju JRPG franšizu, ne pada nam na pamet način na koji bismo vas privukli. Ako ste fan, FF 16 nestrpljivo iščekujete. 

Prva polovica godine

Minecraft Legends (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, Switch, PC)

Igra koja oduševljava fanove od tri do sto godina ne treba puno pompe. Ona jednostavno izlazi i svi nestrpljivo čekaju da vide što nam novo i zanimljivo donosi. 

Hollow Knight: Silksong (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Oni koji su se zaljubili u indie metroidvanijski hit, jako dobro znaju što ih očekuje (igrate kao Hornet) i premda neće biti riječ o super hitu (ipak je riječ o indie naslovu), fanovi ne mogu dočekati da se igra pojavi. 

Homeworld 3 (PC)

Kad smo već kod igara koje nisu "svačija šalica čaja", treba spomenuti i kultni svemirski RTS koji dobiva svoj treći nastavak, a radnja je smještena generacijama nakon drugog nastavka. 

Starfield (Xbox Series X|S, PC)

Vjerojatno najrazvikanija igra 2023. trebala bi se pojaviti do ljeta i na leđima nosi teret ogromnih očekivanja. Ne samo kao novi Bethesdin naslov već i kao igra koja će vratiti nadu u Game Pass. 

Redfall (Xbox Series X|S, PC)

Možda su očekivanja malo splasnula nakon što smo vidjeli kako sve izgleda i o čemu se radi, ali unatoč tome čekamo da vidimo kako će ova vampirska makljaža funkcionirati u praksi. 

Druga polovica godine

Forza Motorsport (Xbox Series X|S, PC)

Forza je oduvijek bila prilika za Microsoft da pokaže svu snagu svojih konzola, a osim što je odličan tehnički demo, radi se i o fenomenalnoj simulaciji vožnje tako da će vlasnici Xboxa i PC-ja uživati u još jednoj kvalitetnoj ekskluzivi. 

The Expanse: A Telltale Series (PC i vjerojatno konzole)

Povratak Telltalea uvijek je dobra vijest, a kad na to dodamo i da su se ovog puta dohvatili omiljenog SF serijala, ne možemo dočekati da vidimo što su nam spremili.  

Do kraja godine

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (Xbox Series X|S, PC)

Rat u Ukrajini usporio je rad na igri, ali sudeći prema traileru, čekanje će se itekako isplatiti jer igra izgleda fenomenalno. Naravno, fanovi u Rusiji čekat će puno, puno dulje. 

Alan Wake 2 (PS5, Xbox Series X|S, PC)

Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti nastavak kultne horor igre, a nakon što nas je Control oduševio i otkrio da priče dijele isti univerzum, teren je itekako spreman za povratak novim avanturama izmučenog pisca.  

Ark 2 (Xbox Series X|S, PC)

Prvi Ark je bio sveprisutan i ako je vjerovati onima koji su ga stvarno odigrali, radi se o odličnom soulslike naslovu u kojem se šorate s dinosaurima. Drugi dio proširit će sve ono što je valjalo u jedinici, a prema trailerima, igra će izgledati odlično. 

Armored Core 6: Fires of Rubicon (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Nakon što je oduševio svijet Elden Ringom, FromSoftware vraća se velikim robotima i nabrijanoj pucačini na kojoj je radio više od šest godina. 

Assassin’s Creed Mirage (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Prvo se trebalo raditi o DLC-u Valhalle, ali Ubisoft je očekivao da će ovu priliku iskoristiti kako bi serijal vratio korijenima koje je davno napustio na veliko razočaranje dijela fanova. 

Hades 2 (Early Access za PC, a kasnije i konzole)

Supergiant Games je jedan od najboljih indie studija, a njegov Hades jedna od najboljih igara svih vremena. Stoga nastavak dolazi s teretom gotovo nerealnih očekivanja, ali SG je već četiri puta dokazao da uvijek može bolje pa ostaje vidjeti što nam je pripremio. 

Lies of P (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Zamislite Bloodborne, ali s Pinocchijem u glavnoj ulozi. Ne znamo što bismo mislili o tome, ali postoji mehanika u kojoj naše odluke da lažemo utječu na način igre. Zanimljivo. 

Marvel’s Spider-Man 2 (PS5)

Jedna od vjerojatno najboljih Sonyjevih ekskluziva oduševila je spin-offom Milesom Moralesom i pokazala nam da se radi o franšizi koja je itekako zaslužila širiti se. Od dvojke se očekuje puno toga, a ako ćemo se ravnati prema tome što nam je Insomniac servirao dosad, čekanje će se vjerojatno isplatiti. 

Payday 3 (PC, a kasnije i konzole)

Payday je jedna od onih igara koje neprestano viđate, ali nikada im niste dali šansu. Međutim, postoji velika baza fanova koji luduju za ovim natezanjem između murjaka i pljačkaša i možda u trećem nastavku uspiju uvući i nas "nevjernike". 

Pikmin 4 (Switch)

Točno deset godina nakon posljednjeg nastavka pojavit će se i treći nastavak kultne Nintendove franšize, o kojem u ovom trenutku ne znamo puno, ali sigurni smo da će nas Nintendo o svemu pravovremeno izvijestiti. 

Warhammer 40,000: Space Marine 2 (PS5, Xbox Series X|S, PC)

Mnogi pate na odličnu pucačinu iz trećeg lica, ali ako se želite osjećati staro, reći ćemo vam da je od onda prošlo 12 godina i da većina mladih igrača vjerojatno nema ni pojma o čemu pričate. No za nas starkelje dovoljno je reći da se Titus vraća. 

The Wolf Among Us 2 (PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Telltale iza sebe ima neke fenomenalne naslove, a The Wolf Among Us je uvjerljivo najbolje što su ikada napravili. Držimo fige da će nastavkom ponovno podići letvicu.