Uma Thurman je morala pogledati ova tri filma kako bi se pripremila za Kill Bill

Screenshot: Youtube/Miramax

REDATELJ Quentin Tarantino je veliki ljubitelj filmske umjetnosti, a u svim njegovim djelima je vidljiv utjecaj redatelja i filmova kojima se divi. Tarantino je čak jednom prilikom priznao da voli krasti od drugih redatelja i rekao da svi "veliki umjetnici kradu, ne odaju počast", piše Collider. 

Njegova akcijska duologija Kill Bill je inspirirana brojnim filmovima, među kojima se posebno ističu tri - Coffy, redatelja Jacka Hilla, Lady Snowblood, redatelja Toshiye Fujite, i The Killer, redatelja Johna Wooa. Uma Thurman, glavna zvijezda duologije, morala je pogledati sva tri filma kako bi se pripremila za ulogu Nevjeste. Evo kako su ovi filmovi utjecali na Kill Bill. 

Coffy

Coffy, eksploatacijski film redatelja Jacka Hilla iz 1973. godine, prati Pam Grier u ulozi medicinske sestre Flower Child Coffin, također poznate kao Coffy. Coffy je medicinska sestra koja vlastoručno pokušava uništiti dilere i kriminalce zbog kojih je njena mlađa sestra postala ovisnica o drogama. Coffy preko dana radi u bolnici, a preko noći zavodi i okrutno ubija okorjele kriminalce. 

Slično Nevjesti iz Kill Billa, Coffy su također izdali oni koji su joj najbliži. Među njima je i njen dečko, političar Brunswick, koji potajno radi s dilerima koje progoni Coffy. Coffy ubija Brunswicka na izrazito brutalan način, pucajući mu u međunožje. Osim motiva osvete, Tarantina su inspirirale i neke scene borbe iz Hillovog filma. 

 

Lady Snowblood

Ovaj povijesni japanski film, koji je režirao Toshiya Fujita, imao je premijeru 1973. godine, a glavna tema mu je bila mračna strana osvete. Smješten u drugu polovicu 19. stoljeća, Lady Snowblood prati mladu ženu imenom Yuki, koja je rođena u ženskom zatvoru. 

Yukijina majka Sayo je završila u zatvoru jer je ubila jednog od napadača koji su je silovali i ubili njenog muža i sina. Kako bi dobila svoju osvetu, Sayo je u zatvoru zavodila stražare sve dok nije ostala trudna, jer je htjela da njeno dijete nastavi njenu misiju. Sayo je umrla nedugo nakon što je rodila Yuki, a njene posljednje riječi su bile da Yuki mora trenirati cijeli život kako bi ubila posljednja tri napadača.

Yuki odbacuje cijeli svoj život i kreće u bitku koju nije započela, a naposljetku ni ne uspijeva dobiti pravu osvetu jer se jedna od njenih meta objesila prije nego ju je Yuki imala priliku ubiti. 

Film Lady Snowblood je bio glavna inspiracija za lik O-Ren Ishii, koju je utjelovila Lucy Liu. Slično Yuki, O-Ren Ishii je imala tragično djetinjstvo i cijeli život je posvetila osveti, ali nikada nije uspjela pobjeći od svojih demona. 

 

The Killer

The Killer, redatelja Johna Wooa, smatra se jednim od najboljih akcijskih filmova svih vremena. Chow Yun-fat je u filmu utjelovio Ah Jonga, plaćenog ubojicu koji je odlučio ostaviti kriminalni život iza sebe, ali tijekom posljednje misije je slučajno oslijepio nedužnu pjevačicu Jennie. Kako bi platio Jenniejinu operaciju i spasio njen vid, Ah Jong odlučuje prihvatiti najopasniji posao do sad - ubojstvo visoko rangiranog šefa Trijade. 

Ah Jong je bio velika inspiracija za lik Nevjeste jer je prikazan kao plaćeni ubojica koji ima dobro srce. Slično Ah Jongu, Nevjesta je imala empatiju prema onima koji su slabiji od nje - poštedjela je kćerku negativke Vernite Green, iako će ona vjerojatno tražiti osvetu za svoju majku, i isto tako je pustila jednog člana O-Ren Ishiijine bande. No, najveći utjecaj Johna Wooa je vidljiv u akcijskim sekvencama filma. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.