VICE: Spinoff Toy Storyja pokazuje da Hollywood ne treba Kinu

Screenshot: Youtube

GOTOVO tri desetljeća nakon svog debija na velikom platnu, Buzz Lightyear konačno je dobio svoj film. Ali jedan drugi lik iz filma, svemirska rendžerica Alisha, ukrao je svu pažnju i potaknuo zabranu prikazivanja u velikom dijelu Bliskog istoka i Azije. 

Najmanje 14 zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Maleziju, zabranilo je prikazivanje Disneyevog najnovijeg animiranog filma, Lightyear, zbog scene u kojoj Alisha poljubi svoju partnericu. Spinoff Toy Storyja vjerojatno neće biti prikazan ni u Kini, najvećem svjetskom filmskom tržištu, barem po zaradi na kino blagajnama u 2021. godini.

"Ono što je ovdje u igri je jedna sekunda lezbijskog poljupca. Disney nije voljan maknuti tu scenu i zadovoljiti kinesko tržište, što pokazuje da je ono postalo nebitno zbog pandemije", rekao je za VICE World News Timmy Chen, znanstveni asistent, koji predaje azijsku kinematografiju na baptističkom sveučilištu u Hong Kongu. 

Govoreći na londonskoj premijeri filma u ponedjeljak, Galyn Susman, producentica Lightyeara, potvrdila je da je studio odbio udovoljiti cenzorskim zahtjevima, uključujući i onima kineskih vlasti. "Nećemo ništa izbaciti, pogotovo nešto tako važno kao što je ljubavna i inspirativna veza koja Buzzu pokazuje što mu nedostaje zbog odluka koje donosi", kazala je.

Potez je rezultat promjena u ekonomskoj računici

Iako kineske vlasti nisu službeno potvrdile zabranu Lightyeara, zemlja ne dopušta bilo kakav prikaz homoseksualnih odnosa na platnu, a ni na televizijskom programu. Iako su suptilni prikazi uspjeli izbjeći cenzuru u prošlosti, ne postoji način da to uspije i scena istospolnog poljupca, rekao je Chen.

Slično, Malezija i nekoliko većinom muslimanskih zemalja odbile su film zbog ograničenja u vezi s homoseksualnim sadržajem. Ujedinjeni Arapski Emirati su prvotno odobrili film, ali su mu oduzeli licencu za prikazivanje nakon reakcije na društvenim mrežama, izvijestio je Variety. 

Glumac Chris Evans, koji daje glas naslovnom astronautu, napao je one koji kritiziraju film jer predstavlja gay par. "Prava istina je da su ti ljudi idioti", rekao je Evans.

Prije objavljivanja, scena je bila izrezana iz filma, ali je vraćena nakon što su Pixarovi animatori u ožujku objavili javno pismo direktorima Disneyja. U tom pismu su izjavili da je Disney vršio pritisak na njih da uklone "gotovo svaki trenutak otvorene gay naklonosti" iz svojih filmova.  

Iako su neki pozdravili Pixarovo zauzimanje stava o LGBTQ pitanjima, taj je potez također rezultat promjene u ekonomskoj računici, kažu stručnjaci. Hollywood je pokušao privući veliko kinesko filmsko tržište integrirajući elemente te zemlje u svoje filmove. Međutim, većina pokušaja se posljednjih godina izjalovila, rekao je bivši direktor filma Chris Fenton.

Sjeverna Amerika će prestići Kinu kao vodeće kino tržište na svijetu

Mulan je, na primjer, bio veliki promašaj u Kini i diljem svijeta, dok su kineski cenzori odbili i Eternals, kao i Shang-Chi and The Legend of The Ten Rings iz razloga koji nisu u potpunosti jasni. 

"Izračun rizika i nagrade zbog povlađivanja Pekingu nije baš jasan. Što je još gore, radnje da se udovolji kineskoj vladi izazvale su kritike od strane filmskih gledatelja i političara drugdje, negativno utječući na prihode", rekao je Fenton.

 

Kao rezultat toga, potencijalna globalna naklonost koju će filmski studij dobiti štiteći slobodu kreativnog izražavanja sada je veća od prihoda iz Kine. Ovom izračunu dodaje se prognoza da će Sjeverna Amerika prestići Kinu kao vodeće kino tržište na svijetu, budući da kineski gledatelji ostaju zarobljeni u svojim domovima, a kina zatvorena zbog ponovne karantene. 

Govoreći na Disneyjevoj prezentaciji rezultata u drugom tromjesečju, izvršni direktor Bob Chapek istaknuo je da su neki filmovi dobro prošli unatoč tome što su isključeni s kineskog tržišta. "Dakle, prilično smo uvjereni da čak i bez Kine... naš uspjeh zapravo nije isključen", rekao je Chapek.

Lightyear je dobio različite kritike, a neki su ga kritičari nazvali nepotrebnim dodatkom Toy Story svemiru. Prvi spinoff kultne franšize govori o legendarnom svemirskom rendžeru koji je inspirirao igračku.