VIDEO U kina stiže hvaljeni domaći film Stric, izašao je trailer

Foto: Press

FILM Stric, dugometražni prvijenac Andrije Mardešića i Davida Kapca, nakon izvrsnog prijema na 15-ak festivala diljem svijeta i devet nagrada, od 1. prosinca počinje igrati u kinima, a već 27. listopada predstavlja se na 20. Zagreb Film Festivalu.

Autorski dvojac vraća se s tim "trilerom s elementima apsurdnog humora" na festival na kojem su počinjali i na kojem su njihovi kratkometražni filmovi s uspjehom prikazivani u programu Kockice. 

Radnja filma odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih, gdje jedna obitelj očekuje "voljenog" strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli darove, slijedi tradicionalna purica s mlincima i francuskom salatom, no obiteljsku idilu prekida zvono pametnog telefona i postaje jasno da sve nije onako kako na površini izgleda.

Naslovnu ulogu tumači srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Zlatna arena u Puli

Kako se ističe u najavi, domaća kritika suglasna je u percepciji Strica kao (za domaću kinematografiju) "izuzetno originalnog i nekonvencionalnog žanrovskog ostvarenja bizarne atmosfere". Kritičari ukazuju i na "evidentni utjecaj i elemente začudnosti grčkog čudnog vala, ali i novovalnih hororaca kao kombinacije art-housea i žanrovskog filma". 

Film nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda, a svoj festivalski život započeo je na festivalu u Karlovim Varima, gdje je osvojio posebno priznanje u natjecateljskom programu Proxima. 

Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Zlatnu arenu za scenarij i Zlatnu arenu za kostimografiju, nakon čega je prikazan na 15-ak domaćih, regionalnih i svjetskih festivala. Nedavno je imao sjevernoameričku premijeru,  na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru, a uslijedit će još niz gostovanja po festivalima diljem svijeta. 

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije  i Hrvatska radiotelevizija.