William Friedkin je ovog redatelja prozvao najboljim živućim redateljem

Foto: EPA

NEDAVNO preminuli William Friedkin, poznat po Egzorcistu i Francuskoj vezi, bio je veliki fan redatelja Woodyja Allena, a tijekom jednog intervjua čak ga je nazvao najboljim živućim redateljem, donosi World of Reel. 

"Po meni je Woody Allen najbolji živući redatelj", rekao je Friedkin. "Ne pričam o filmovima na kojima sada radi, mnogi filmovi mu nisu bili uspješni, ali to ga ne zaustavlja. Zar ne biste voljeli raditi na jednom i pol filmu godišnje? Ili na dva filma kao što on radi? Njegovi raniji filmovi su moderna američka remek-djela. Ne znam je li itko od vas pogledao filmove kao što su Annie Hall, Manhattan, Broadway Danny Rose, Hannah and Her Sister te Crimes and Misdemeanors, koji je fantastičan! Nijedan moj suvremenik nije snimio bolji film."

Većina filmova koje je Friedkin naveo izašla je u 1980-ima, desetljeću koje mnogi smatraju najboljim godinama Allenove karijere. Ipak, Allen i dalje nije potpuno zadovoljan svojom filmografijom i ne vjeruje da je snimio remek-djelo. 

"I dalje imam osjećaj kao da nisam napravio odličan film, poput filmova koje su snimali Federico Fellini ili Ingmar Bergman, nisam snimio ništa poput Sedmog pečata ili Kradljivaca bicikla. Neću se prestati truditi", izjavio je Allen 2020. godine. 

"Iako imam prilično uspješnu karijeru, i dalje nisam zadovoljan iz umjetničke perspektive. Filmove ne radite da biste osvajali nagrade. Mozart nije razmišljao o trofejima kada je skladao simfonije. Ako mi se pruži prilika i ako se smiri situacija s koronavirusom, možda ću prije nego što umrem uspjeti snimiti odličan film jer ga dosad nisam snimio", dodao je redatelj.