15 namirnica koje nikada ne smijete jesti

Foto: 123rf

NAMIRNICE koje ćemo ovim putem navesti zasigurno vam ne mogu naštetiti ukoliko ih konzumirate vrlo rijetko.

Međutim, njihovom učestalom konzumacijom možete značajno narušiti zdravstveno stanje vašeg organizma.

Ipak, s obzirom kako je bolje spriječiti nego liječiti predlažemo da sljedeće namirnice uopće ne konzumirate. Kako biste znali što doista jedete i pijete - pažljivo čitajte deklaracije koje se s detaljnim popisom svih sastojaka moraju nalaziti na svakom proizvodu. 
 
1. Zamjenski sir
 
Moguće je kupiti sir, a da u njemu nema ni traga mlijeku, već se tu radi o mješavini biljnih masnoća i škroba. Izgled i okus sira dobiveni su pojačivačima okusa, konzervansima, aromama i bojilima.
Često se taj zamjenski sir na policama dućana nalazi pod nazivom "sir za pizzu". 

2. Mesne prerađevine
 
Mesne prerađevine poput hrenovki te mesnih narezaka uobičajeno sadrže izrazito velike količine natrija i masti.

Uobičajeno je riječ o proizvodima koji su načinjeni od vrlo loših dijelova životinjskog mesa i iznutrica.
 
Nadalje, velik broj mesnih prerađevina sadrži i umjetne boje te pojačivače okusa.
 
3. Margarin
 
Margarin je načinjen od biljnih masti i velike količine natrija.

Zasićene masti koje se nalaze u margarinu povećavaju razinu kolesterola u krvi te rizik obolijevanja od bolesti srca.

4. Gazirani sokovi
 
Gazirani sokovi uobičajeno sadrže velike količine šećera, a koji s vremenom može dovesti do pojave dijabetesa te također povećati rizik obolijevanja od raka.

Nadalje, gazirani sokovi sadrže i velike količine umjetnih bojila koja, prema novijim saznanjima, značajno utječu na povećanje rizika obolijevanja od raka. 

5. Dijetalni gazirani sokovi
 
Umjetni zaslađivači koji se koriste u dijetalnim proizvodima kao što su gazirani sokovi mogu vrlo nepovoljno djelovati na vaša osjetila okusa zbog čega vam voće u budućnosti možda neće biti dovoljno da zadovoljite vaše potrebe za okusom slatkoće.

Dijetalni gazirani sokovi počeli su se povezivati i s pojavom osjećaja depresije i razdražljivosti te pojavom moždanog i srčanog udara.

Prema nekim tvrdnjama dijetalni gazirani sokovi mogu izazvati prijevremeni porod. 
 
6. Dijetalni slatkiši
 
Dijetalni slatkiši najvećim su dijelom izrađeni od umjetnih boja i sladila, a na nepoželjne posljedice konzumacije ovih sastojaka već smo se prethodno osvrnuli. 

7. Jabuke

Konzumaciju jabuka koje nisu iz organskog uzgoja trebalo bi izbjegavati u širokom luku.

Naime, jabuke su voće koje sadrži iznimno velike količine pesticida, a koji mogu nepovoljno utjecati na zdravlje mozga  te zdravlje živčanog sustava.

Nadalje, pesticidi utječu na hormone u tijelu te značajno povećavaju rizik obolijevanja od raka.
 
Treba napomenuti i kako pranje jabuka nije dovoljno adekvatno rješenje za uklanjanje pesticida, stoga probjate naći pouzdanog dobavljača. 
 
8. Pileće meso


Budite oprezni prilikom odabira pilećeg mesa.

Ukoliko meso nije iz organskog uzgoja velika je vjerojatnost da se u njemu nalaze, između ostaloga,  velike količine antibiotika, arsena i kofeina. 

9. Jaja 
 
Prethodno navedeni nepoželjni sastojci za unos putem prehrane koji se nalaze u pilećem mesu prisutni su i u jajima koja na tržište nisu  plasirana od strane organskih farmi.

Navedeno je posljedica tvari koje se nalaze u hrani za perad. 
 
10. Kruh
 
Kruh sadrži velike količine šećera te natrija.

Nadalje, imajte na umu i bojila koja se nalaze u kruhu te je ponekad zdravstveno prihvatljiviji kruh koji izgleda manje zdravo. 
 
11. Slane grickalice
 
Slane grickalice, jednako kao i kruh, sadrže velike količine natrija te umjetnih bojila.

Dodatan razlog za izbjegavanje konzumacije slanih grickalica proizlazi iz činjenice kako se u vrlo velikom broju takvih grickalica nalaze i znatne količine nezdravih masti. 
 
12. Kokice iz vrećice za pripremu u mikrovalnoj pećnici


Osim činjenice kako se u vrećici pogodnoj za pripremu kokica u mikrovalnoj pećnici uobičajeno nalaze znatne količine nezdravih masti, aroma i bojila, još i veći problem predstavlja činjenica da se na velikom broju vrećica nalazi perfluorooktan sulfonska kiselina (PFOS).

Ova kiselina štetno utječe na plodnost te zdravlje bubrega. Nadalje, ona povećava i rizik obolijevanja od raka.

13. Kukuruzne tortilje
 
Propilparaben je kozmetički sastojak koji se koristi za očuvanje privlačnog izgleda tortilja.

Propilparaben, navodno, nepovoljno utječe na plodnost te je moguće i da povećava rizik pojave raka dojke. 
 
14. Muffini
 
Kao i u kukuruznim tortiljama, propilparaben se vrlo često nalazi i u muffinima. 
 
15. Pakirana hrana
 
Pakirana hrana koja u svom sastavu sadrži butilirani hidroksianisol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) nepovoljno utječe na zdravlje ljudskog organizma.

Riječ je o antioksidansima koji se koriste kao konzervansi u hrani poput čipsa, ali i žitarica. 
 
Ovi sastojci kod žena utječu na veličinu jajnika, ali i njihovu sposobnost proizvodnje hormona.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.