5 razloga zbog kojih biste ove godine trebali isprobati SUP

Foto: Promo

NE postoji vodeni sport koji uživa toliku popularnost kao što je SUP-anje. Kad milijuni ljudi već godinama guštaju u veslanju na dasci, zašto onda ovo ljeto ne biste i vi?

Uspravno veslanje na surf-dasci ili SUP (skraćeno od engleskog naziva Stand up Paddling) svakog ljeta privuče tisuće novih korisnika. Zaljubljenici u aktivni odmor i svi oni koji vole vodene sportove oduševljeni su ovim atraktivnim sportom koji spaja zabavu i rekreaciju na morima, jezerima, rijekama ili kanalima.

Još davnih 1960-ih havajskim je surferima bilo dosadno sjediti na plaži i čekati valove pa su ubijali vrijeme surfajući mirnim morem uz pomoć vesla. Amerikanci su ubrzo shvatili da je SUP idealan način rekreacije kojom se mogu baviti doslovno svi pa je s vremenom postao najbrže rastući sport za vrijeme ljetnih mjeseci. Našli smo pet dobrih razloga za sve one koji se pitaju što je toliko zarazno u veslanju mirnim vodama!

1. Idealan oblik kardio vježbe

SUP je jedan od onih sportova u kojem se vježba kroz zabavu. Naime, dok veslate na dasci i razgledavate okolinu, ujedno i trenirate. Supanjem aktivirate mišiće cijelog tijela i radite na savršenoj kondiciji a da toga vjerojatno niste ni svjesni. Ruke, prsa i leđa rade na zaveslaju, stopala, noge i trbušni mišići rade na stabilizaciji daske, a istovremeno se morate i koncentrirati kako biste uspjeli doći do cilja.

2. Vrlo siguran sport

Mnogi kažu da je SUP vrhunski sport jer postoji vrlo malo šansi za ozljedu. Toliko je nježan prema tetivama i ligamentima da ga čak i fizijatri preporučuju kao oblik rehabilitacije.

3. Pomaže kod mršavljenja

Nekima će SUP izgledati kao težak izazov. No kada prvi put stanu na dasku, vrlo brzo će shvatiti da je ovo vrsta tjelovježbe koja ne zahtijeva napor, brzinu, intenzitet ili određeno vrijeme. A ujedno sagorijeva mnogo kalorija! U samo sat vremena umjerenog veslanja potroši se i do 430, jogom oko 540, a utrkivanjem i više od 1100 kalorija.

4. Smanjuje razinu stresa

Poznato je da boravak u prirodi i u blizini vode ima umirujući učinak na ljudski organizam. Ritmički zaveslaji, zvukovi vode, šumovi iz prirode i svjež zrak potiču stvaranje serotonina i endorfina - hormona sreće. Iako vježbate, toliko ste usmjereni na uživanje u prirodi i zvukovima da ni ne osjetite umor. Potpuni zen, samo vi i vaš unutarnji mir!

5. Prirodna terapija vitaminom D

Supanje na svježem zraku odlično djeluje na rad srca i pluća, jača imunološki sustav te je prirodni izvor vitamina D. Moderan način života gdje većinu dana provodimo u zatvorenim prostorima doveo je do sve češćeg nedostatka ovog vitamina i zbog toga se osjećamo umorno, osjetljiviji smo na bolove u mišićima, a može izazvati osteoporozu i depresiju.

Nema razloga zbog čega ovog ljeta i vi ne biste počeli supati. Vrlo brzo i lako se nauči, odličan je za sve uzraste, koristan je za fizičko i psihičko zdravlje i vrelo je zabave za cijelu obitelj. Ne zovu ga badava ubojicom monotonije klasičnog ljetovanja jer može biti dobar trening u prirodi ili meditacija u pokretu, ovisno kako ga koristite.

I zato, kada ste pod stresom, ne prestajete misliti na posao i ostale probleme, uzmite SUP dasku pod ruku i zabavite se na vodi! Ponesite ju na izlete, produljene vikende ili ljetovanje na moru, uz jezero ili mirniju rijeku i vratite se kući u boljoj fizičkoj kondiciji, zdraviji, sretniji i ravnomjerno preplanuli, sve zahvaljujući ovoj vodenoj atrakciji!

U najpouzdanijoj trgovini sportske opreme, Hervisu, SUP dasku i ostalu popratnu opremu možete kupiti, ali i iznajmiti – kad god vam odgovara i po najboljoj cijeni. Ako niste sigurni koji je komad opreme najbolji za vas, najam istog je odličan način da ga istestirate prije nego što se odlučite za kupnju. Za koju god se opciju odlučili, ovog ljeta probajte SUP i otkrijte zašto je zabavniji od brčkanja u plićaku i uzbudljiviji od plivanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.