50-godišnjak podijelio prve znakove raka gušterače koje je osjetio

Foto: Shutterstock

RAK se može otkriti na suptilne i neočekivane načine, kao što pokazuje studija slučaja koju je objavio Pancreatic Cancer UK. 50-godišnji muškarac imena Andy, koji se nije osjećao dobro, podijelio je prve simptome koji su doveli do njegove dijagnoze raka gušterače.

"Dijagnoza mi je postavljena 31. svibnja 2013., vjerujem čistom sudbinom. Krajem veljače sam osjetio jake bolove u trbuhu, a liječnici su pretpostavili da imam žučne kamence. Poslali su me na ultrazvuk, kojim ništa nije otkriveno pa mi je liječnik predložio da izbacim masnu hranu i činilo se da je upalilo, bol je nestala", ispričao je.

Ali ne zadugo. U svibnju je uočio da nešto nije u redu s njegovom mokraćom i stolicom.

"Urin mi je bio vrlo taman, a stolica blijeda. Opet sam otišao liječniku, koji se zabrinuo jer sam počeo žutjeti", prisjetio se Andy.

Žutica je inače jedan od simptoma raka gušterače. Ovo stanje uzrokuje žutu boju kože i bjeloočnica, a može izazvati i svrbež kože te obojiti mokraću i izblijediti izmet.

Nekoliko pretraga kasnije Andy je dobio dijagnozu raka gušterače. Nakon operacije šest mjeseci je primao kemoterapiju. 

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira više od 600 novih slučajeva raka gušterače, a simptomi te bolesti često se mogu zamijeniti s drugim, daleko benignijim stanjima i zato mnogi ne traže liječničku pomoć sve dok rak nije u uznapredovaloj fazi, kada ga je daleko teže liječiti.

Ostali simptomi raka gušterače uključuju gubitak apetita ili gubitak težine; osjećaj umora ili nedostatka energije; visoku temperaturu ili osjećaj vrućine ili drhtavicu; mučninu; proljev, zatvor i druge promjene izmeta; bol u gornjem dijelu trbuha i leđa i nadutost.