Ako konzumirate ove namirnice uvečer, bolje ćete spavati, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

USLIJED pomicanja sata i usklađivanja s ljetnim računanjem vremena tijelo se prilagođava na nešto drukčiji dnevni ritam. U cijelom procesu važno je sve što radimo tijekom dana, a ne samo ono što je direktno vezano za san.

Ono što jedemo može odigrati važnu ulogu u prilagodbi

"Najbolja hrana prije spavanja obično su složeni ugljikohidrati, proteini, voće ili povrće, a ono što se ne preporučuje je jedenje puno slatkiša i pijenje gaziranih zašećerenih pića", naglašavaju stručnjaci.

Prva na popisu dobrih namirnica za konzumaciju prije odlaska na spavanje je zob. "Sadrži i melatonin i aminokiselinu triptofan koja pomaže u stvaranju melatonina, koji pomaže našem mozgu da šalje signale ostatku tijela da je vrijeme za spavanje", objasnio je jedan stručnjak.

Razlog zašto je triptofan toliko važan je to što također pomaže našim tijelima u stvaranju hormona serotonina, koji nam pomaže da se opustimo. Mnoge probleme sa spavanjem pogoršavaju tjeskoba i pretjerana briga, stoga trebamo pomoći tijelu da stvara što više serotonina.

Voće koje se preporučuje za konzumaciju prije spavanja je kivi, a dobar odabir su i trešnje. Od mesa se preporučuje puretina.

Mlijeko i mliječni proizvodi idući su na popisu. Sustavni pregled studija između 1972. i 2019. otkrio je da mliječni proizvodi pomažu u poboljšavanju kvalitete sna.

Stručnjaci su izdvojili još neke namirnice dobre za konzumaciju prije spavanja: proizvodi od soje, masna riba, bademi, orasi, čaj od kamilice, zelena salata, kukuruz, grožđe, jagode, rajčice, paprike, gljive, riža.