Ako ne radite ove greške, maslac od kikirikija vam može pomoći da izgubite kilograme

Foto: Pexels

DODAVANJE maslaca od kikirikija u vašu prehranu može vam pomoći spriječiti debljanje, prema studiji iz listopada 2018. objavljenoj u European Journal of Nutrition. Istraživači su proučavali gotovo 375.000 ljudi i otkrili da odrasli koji redovito jedu kikiriki (ili druge orašaste plodove) dobivaju manje kilograma tijekom petogodišnjeg razdoblja u usporedbi s onima koji ne jedu orašaste plodove. Štoviše, neki od onih koji su jeli orašaste plodove čak su i izgubili kilograme.

Slično je i kod djece. Djeca koja jedu kikiriki i maslac od kikirikija imaju manju tjelesnu težinu i njihova prehrana je kvalitetnija, prema studiji iz srpnja 2013. objavljenoj u Nutrition Research.

Oni koji jedu kikiriki obično konzumiraju više vlakana, kaže studija iz 2010. godine objavljena u časopisu Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, a vlakna mogu pomoći u gubitku kilograma. Kikiriki je također pun zdravih masnoća i proteina.

U tome je ipak kvaka: Ta hrana može brzo pasti u nemilost i vaga će možda početi pokazivati više brojke umjesto nižih. Ako vam je cilj mršavljenje, imajte na umu ove pogreške prilikom konzumacije maslaca od kikirikija:

Greška 1: Kupujete maslac od kikirikija s dodanom soli

Većina natrija koji jedemo dolazi iz prerađene hrane. 

Provjerite popis sastojaka na staklenkama s maslacem od kikirikija - neke se izrađuju bez dodavanja soli, dok druge mogu imati do nekoliko stotina miligrama po porciji, prema MyFoodData.

Kad jedete previše natrija, vaše tijelo zadržava suvišnu vodu, a to može uzrokovati natečenost, nadutost i debljanje.

Greška 2: Odabirete maslac od kikirikija sa smanjenom masnoćom

"Smanjena masnoća" možda zvuči zdravije ako mislite da je masnoća loša za mršavljenje, ali to nije slučaj. Kikiriki je prepun zdravih nezasićenih masti, koje su zasitne, zdrave za srce i imaju protuupalno djelovanje.

Još jedan problem s maslacem od kikirikija sa smanjenom masnoćom jest taj da biste mogli poželjeti pojesti više, misleći da tako ne unosite dodatne kalorije. Osim toga, kada usporedite porciju maslaca od kikirikija sa smanjenom masnoćom i porciju običnog maslaca od kikirikija, kalorijski nema velike razlike.

Greška 3: Jedete ga izravno iz staklenke

Porcija običnog maslaca od kikirikija od 2 žlice sadrži 191 kaloriju, prema MyFoodData.

Ali kada ga jedete izravno iz staklenke, preporučene dvije žlice mogu odjednom postati puno više, prenosi Livestrong.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.