Ako ste ozlijedili glavu, ovo su znakovi da možda imate potres mozga

Foto: 123RF

POTRES mozga je traumatična ozljeda mozga koja utječe na moždanu funkciju.

Obično nastaje udarcem u glavu, a tijekom udara mozak se gura prema unutrašnjosti lubanje i može doći do ozljede.

Uz to, različiti dijelovi mozga mogu se kretati različitim brzinama, stvarajući sile smicanja što može rastrgati živčano tkivo. Neka se živčana vlakna mogu oporaviti od takve ozljede, ali teže ozlijeđena mogu trajno izgubiti sposobnost slanja signala i komunikacije s drugim stanicama mozga.

Moguće je da ste dobili potres mozga a da to i ne shvaćate.

Simptomi se obično očituju u roku od nekoliko tjedana, ali u malom postotku pojedinaca mogu trajati duže i biti odgovorni za dugotrajne promjene kognitivne funkcije. Iako se događa rijetko, ako osoba doživi još jedan potres mozga, prije nego što se mozak imao priliku oporaviti, to može uzrokovati po život opasno oticanje mozga, a ako se potres mozga dogodi više puta, to može uzrokovati progresivan pad kognitivnih funkcija.

Zato je važno prepoznati znakove potresa mozga i reagirati na vrijeme.

Možda vam ovo pomogne da izbjegnete ozbiljne probleme nakon potresa mozga i poduzmete sve potrebne mjere za njegovo liječenje.

Ovo su simptomi koji bi mogli upućivati na to da možda imate potres mozga, prenosi portal BrightSide.

1. Glavobolja ili osjećaj pritiska u glavi

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma ozljede mozga. To se događa zbog malih nakupina krvi ili tekućine unutar lubanje pa tako možete dobiti migrenu, glavobolju ili pritisak u glavi.

2. Amnezija zbog traumatičnog događaja

Posttraumatska amnezija stanje je zbunjenosti koja se javlja odmah nakon ozljede mozga. Osoba je dezorijentirana i ne može se sjetiti događaja koji su se dogodili nakon ozljede.

3. Mučnina odmah nakon nesreće

Nakon nesreće možete osjećati vrtoglavicu ili biti dezorijentirani. S ozljedom glave, ovaj simptom je normalan i često nestaje nakon nekoliko tjedana, ali ako je ozljeda teža može trajati i dulje.

4. Konstantno povraćanje

Ako nakon ozljede glave često povraćate, to se smatra jednim od znakova potresa mozga.

5. Spor govor

To se događa jer su područja mozga koja kontroliraju mišiće za govor oštećena. Pacijenti možda znaju što žele reći, ali im je teško to izgovoriti.

6. Vrtoglavica

Nakon ozljede mozga možete osjetiti vrtoglavicu i promjene u vidu, poput dvostrukog ili zamagljenog vida. Također možete osjetiti promjene u ravnoteži tako da ćete možda teže hodati. U tom slučaju je važno raditi sporije pokrete i pokušati pronaći ravnotežu.

7. Zvonjava u ušima

Ovaj simptom može doći i nestati ili biti konstantan. To se događa zbog oštećenja unutarnjeg uha i slušnih živaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.