KAKO donosi britanski Mirror, znanstvenici tvrde da su otkrili kako jedenje hrane bogate kalijem, poput banana, može znatno smanjiti krvni tlak, a upravo je povišeni tlak odgovoran za čak polovinu svih srčanih i moždanih udara. Osim toga, većina ljudi diljem svijeta nije ni svjesna da uopće ima problema s tlakom dok ne iskusi ozbiljnije simptome.
Znanstvenici kažu da redovita konzumacija banana smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara, naročito kod ženske populacije. Ostale korisne namirnice za prevenciju visokog krvnog tlaka su zeleno lisnato povrće, losos, grah, mahune, marelice i avokado.
Sve su to namirnice bogate kalijem, ali i brojnim drugim nutritivnim vrijednostima za koje je dokazano da snižavaju povišeni krvni tlak, a samim time smanjuju rizik od ostalih problema sa zdravljem. Prema podacima, čimbenici koji povećavaju rizik od povišenog tlaka podrazumijevaju:
- dob
- obiteljsku povijest bolesti
- pušenje
- alkohol
- prekomjeran unos soli
- premalo voća i povrća
- nedostatak tjelesne aktivnosti
- pretilost.