Ako vaš jezik izgleda ovako, jasno je da imate užasan zadah

Foto: Pexels

LOŠ zadah gotovo je uvijek neugodno iskustvo, a nažalost nije rijetka pojava. Prema Američkom stomatološkom udruženju (ADA), otprilike 50 posto odraslih osoba u SAD-u u nekom trenutku života je doživjelo kronični zadah iz usta. Najgore je što ponekad može biti teško samom sebi dijagnosticirati zadah a da vas netko drugi ne obavijesti da ga imate. A to je samo po sebi toliko neugodan razgovor za obje strane da se često izbjegava. Međutim, postoji jedan siguran način da utvrdite je li vaš dah neugodnog mirisa. Sve što trebate je pogledati svoj jezik.

"Halitoza je stanje uzrokovano bakterijama koje se nakupljaju na stražnjoj površini jezika i vrlo ga se teško riješiti - jezik morate održavati čistim", objasnio je dr. George Preti, istraživač koji se specijalizirao za mirise ljudskog tijela u Centru Monell Chemical Senses.

"Vidio sam neke ljude koji se žale na loš miris iz usta, a stražnji dio jezika im kao da je prekriven kremastim sirom", opisao je.

Uz provjeru izgleda svog jezika kako biste provjerili ima li na njemu bijelih naslaga, za uspješno liječenje zadaha važno je razumjeti i način na koji ga uopće dobivate.

1. Prehrana

"Razgradnja čestica hrane na zubima i oko njih može povećati broj bakterija i izazvati neugodan miris", navodi klinika Mayo: "Konzumacija određene hrane, poput luka, češnjaka i začina, također može uzrokovati loš zadah. Nakon što probavite ovu hranu, ona ulazi u vaš krvotok, prenosi se u pluća i utječe na dah."

2. Loša oralna higijena

Možda je ovo očito, ali ne prakticiraju svi dobru oralnu higijenu pa ne iznenađuje što je rezultat neugodan zadah. Učinite si uslugu i slijedite preporuke ADA-e: "Četkajte zube dva puta dnevno i svakodnevno čistite zube koncem kako biste se riješili svih onih bakterija koje uzrokuju zadah."

3. Suha usta

Ako često imate osjećaj da su vam usta suha poput pustinje, možda imate bolest koja se naziva kserostomija ili suha usta. Prema ADA-i, to je često stanje u kojem vaše slinovnice ne proizvode dovoljnu količinu sline, što uzrokuje, između ostalog, primjetno neugodan dah. 

4. Lijekovi

Često uzimanje određenog lijeka može "proizvesti loš zadah pridonoseći suhoći usta", navodi klinika Mayo. Ako uzimate bilo kakve lijekove, razgovarajte sa svojim liječnikom o ovoj potencijalnoj nuspojavi i onome što biste trebali učiniti kako biste je suzbili, savjetuje Best Life.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.