ISTRAŽIVAČI su proučavali nutritivni profil i ukupnu zdravost biljnih zamjena za meso u Velikoj Britaniji, analizirajući 207 artikala u odnosu na 226 mesnih proizvoda, piše Independent.
Studija, objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da biljne alternative mesu imaju znatno manje kalorija, ukupne i zasićene masti i više vlakana od mesa.
Međutim, sadržaj soli u biljnim proizvodima bio je znatno veći nego u mesu. Više od 75 posto analiziranih proizvoda na biljnoj bazi nije ispunilo ciljeve britanske vlade o smanjenju konzumacije na 0.3 g soli na 100 g.
Prema organizaciji specijalista Action on Salt, sol je "glavni čimbenik" koji doprinosi visokom krvnom tlaku, što dovodi do 60 posto svih moždanih udara i 50 posto svih srčanih bolesti.
"Doista, nedavni dokazi potvrđuju važnost smanjenja unosa soli, a globalni teret bolesti pokazuje da više od dva milijuna ljudi godišnje umire od prevelikih količina unosa soli", rekla je specijalistička skupina koja se nalazi na Sveučilištu Queen Mary u Londonu.
Roberta Alessandrini, glavna autorica studije i istraživačica prehrane javnog zdravlja na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, rekla je: "Zamjene za meso biljnog podrijetla je zdravija alternativa mesu jer imaju manje kalorija i manje zasićenih masti. Međutim, naši podaci pokazuju da su razine soli u tim proizvodima nepotrebno visoke. Proizvođači imaju važnu ulogu u pružanju potrošačima proizvoda koji ne samo da su bolji za planet i životinje, već su 100 posto zdravi i s malo soli."
Profesor Graham McGregor, predsjednik organizacije Action on Salt i koautor studije, dodao je: "Smanjenje soli najisplativija je mjera za snižavanje krvnog tlaka, smanjenje zdravstvenih nejednakosti i sprječavanje ljudi da nepotrebno umiru od moždanog udara i srčanih bolesti."