Brz način da doznate pijete li previše alkohola i imate li problem

Foto: Pixabay

POSTOJI novi kut gledanja na to koliko pijete i na to odgovara li vam ta količina pića ili ne.

"Mnogi misle da je sve u redu dok se alkohol ne počne odražavati na odnose s ljudima ili financije, ali to ne mora biti točno", kaže Ashley Linden-Carmichael, istraživačica na odjelu za bihevioralno zdravlje na sveučilištu Penn State, a prenosi Men's Health.

Novo stajalište govori da se problem s pićem može ogledati u više aspekata, počevši od nemogućnosti da se ustane iz kreveta bez čašice do toga da se više sati dnevno provodi u stanju pripitosti. Znanstvenici i stručnjaci za ovisnost nastoje ukinuti termin "alkoholičar" i umjesto njega počinju koristiti jedan precizniji - "poremećaj upotrebe alkohola".

Objašnjenje je sljedeće: možete imati poremećaj u korištenju alkohola čak i ako nemate standardne probleme koje uzrokuje alkohol. Ljudi koji nisu svjesni kako sve alkohol utječe na njih ne poduzimaju ništa sve dok ne postane očito da su popili previše.

Osim toga, izraz "alkoholičar" ne samo da je daleko od prikladnog nego on problem opisuje na pogrešan način.

"Izraz aludira na to da je problem u osobi i tako na njega više ne gledamo kao na problem sam po sebi, nego kao opis osobe", rekao je Andrew J. Saxon, predsjedavajući savjeta Američke psihijatrijske asocijacije za psihijatrijsku ovisnost.

"To je kao kada ste dijabetičar, a ne osoba koja ima dijabetes. Poremećaj niste vi, to je samo problem s mozgom koji vam se događa. Vama i skoro 10 milijuna drugih muškaraca u Americi", navodi izvještaj Nacionalnog instituta za zdravlje.

Da biste znali pripadate li među ljude koji imaju poremećaj upotrebe alkohola, možete riješiti online kviz, odnosno upitnik Nacionalnog instituta za alkoholizam i zloupotrebu alkohola. Bilo da ponekad kažete neistinu i umanjite broj pića koje ste popili, ili da jednostavno popijete kako biste se opustili, sve to može biti pokazatelj poremećaja. Nije neophodno probuditi se s potpunim strancem u krevetu, ne shvaćajući kako ste uopće tu završili, da biste zaključili da imate problem.

Ako ne volite rješavati kvizove ili se plašite rezultata, pokušajte sljedeće: napravite pauzu od 30 dana bez alkohola. Ako to ne možete ispuniti, dobro razmislite koliki je zaista problem koji imate s alkoholom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.