Curi vam nos? Možda patite od sindroma božićnog drvca

Foto: Shutterstock

Jeste li među onima koji će okititi kuću čim počne prosinac ili božićno drvce postavljate u zadnji čas? Bez obzira na odgovor, mogli biste primijetiti da vam nos počinje curiti čim postavite blagdanske ukrase.

"Iako je prehlada sinonim za zimu i nije neuobičajeno u ovo doba godine osjećati se loše, možda prehlada nije krivac za curenje nosa. Začepljen nos ili curenje nosa, svrbež i suzenje očiju, kihanje i kašalj također mogu biti znakovi alergije uzrokovane božićnim ukrasima", rekla je dr. Bhavini Shah za The Sun.

Objasnila je da se alergija, koja je imunološki odgovor, javlja kada imunološki sustav pogrešno identificira bezopasnu tvar kao štetnu.

"Imunološki sustav tada proizvodi antitijela koja se bore protiv stranih stanica, otpuštanjem kemijskih tvari. Upravo te tvari izazivaju alergijsku reakciju", dodala je.

Prema dr. Shahu, postoji pet razloga zbog kojih se u ovo vrijeme može javiti sezonska alergija.

Sindrom božićnog drvca

"Sindrom božićnog drvca" izraz je koji se koristi za opisivanje alergijskih reakcija ili respiratornih problema koje neki ljudi doživljavaju kad su u blizini pravih božićnih drvca. Izraz se odnosi na simptome kao što su kihanje, kašalj, svrbež očiju, začepljen nos ili čak napadi astme koji se mogu pojaviti zbog plijesni, peludi ili drugih alergena koji mogu biti prisutni na drvcu.

Pelud stabla

Ako ste alergični na pelud, vjerojatno patite od peludne groznice u proljetnim i ljetnim mjesecima. Ali pelud se može nalaziti i na božićnim drvcima, pa se usred zime mogu javiti slični simptomi.

Prašnjavi ukrasi

Ukrasi skupljaju prašinu 11 mjeseci, pa ne čudi da mogu biti okidač za alergičare. Liječnica savjetuje da ukrase obrišete vlažnom krpom prije nego što ih unesete u svoj dom, kao i da ih pohranite u hermetički zatvorene kutije ili u vakuumske vrećice.

Grinje

S prašinom dolaze i grinje. To su sićušna, bezopasna stvorenja, ali njihove otpadne čestice sadrže proteine koji mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Uobičajene reakcije uključuju kihanje, curenje ili začepljenje nosa, svrbež ili suzenje očiju, kašalj ili osip na koži u težim slučajevima.

Spore plijesni

Još jedan alergen koji vreba u vrijeme Božića su spore plijesni koje mogu izazvati alergijske reakcije, kao što su kihanje, kašalj, svrbež očiju, ili ozbiljnije respiratorne probleme kada se udahnu.

"Spore plijesni mogu biti prisutne na božićnim drvcima, posebno na živima poput bora, jele ili smreke. Stabla se uzgajaju na otvorenom gdje mogu pokupiti spore plijesni iz okoline, posebno u vlažnim područjima", objasnila je dr. Shah.

Ako se u vrijeme blagdana borite sa simptomima alergije, pokušajte birati umjetno božićno drvce. To bi moglo riješiti problem curenja nosa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.