Da, morate čistiti svoj pupak. Evo najboljeg načina da to učinite

Foto: Pexels

PRANJE sapunom i vodom možda je dovoljno dobro za čišćenje površine kože, ali pupak je dio tijela koji zahtijeva malo dodatne brige i pažnje. Detalji ovise o tome kakav pupak imate. Ljudi s pupkom prema van imat će manje posla. Za one s uvučenim pupkom, Healthline preporučuje pamučni štapić i malo alkohola.

"Prije nego što uskočite pod tuš, natopite štapić u alkohol i nježno istrljajte sve pregibe u pupku. Nakon što završite, isperite pupak vodom kako biste se riješili viška alkohola jer on može isušiti kožu", savjetuju.

Onima s osjetljivom kožom liječnici preporučuju da se drže samo sapuna i vode.

Ne postoji pravilo koliko često treba čistiti pupak. Dermatologinja Susan Bard za Teen Vogue preporučuje da to bude kad se tuširate (blagim sapunom i vodom), jednom do dva puta tjedno.

Što se događa ako ne čistite pupak?

Nabori u pupku idealni su za bakterije. Na tim područjima nakuplja se vlaga i ono postaje poput Petrijeve zdjelice. Bakterije mogu izazvati infekciju. Ulje koje prirodno proizvodi koža, prljavština i drugo smeće također se mogu nakupiti tijekom vremena i stvoriti smeđu ili crnu naslagu i/ili uzrokovati neugodan miris.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.