Dermatolog upozorava na znakove na koži koji ukazuju na ozbiljna zdravstvena stanja

Foto: Pexels

SVAKI dio našeg tijela može sadržavati važne tragove o našem zdravlju, uključujući i našu kožu. Stručnjaci za kožu često mogu uočiti izdajničke znakove kroničnih bolesti samo jednim pogledom na lice.

Tekstura i boja naše mogu puno odati o zdravlju. Srećom, dermatolog iz New Yorka, dr. Jeremy Brauer, otkrio je za BuzzFeed na što treba paziti.

1. Crvenilo

Ovisno o uzorku, crvenilo može biti znak rozaceje, iritacije kože ili alergijske reakcije. Liječnik je objasnio da sitne crvene ili ljubičaste točkice, koje ne blijede kad se pritisnu, mogu ukazivati na nedostatak vitamina ili ozbiljnije zdravstvene probleme.

Osim toga, crvene mrlje mogu biti znak raka kože, dok se crveni osip na obrazima često javlja kod lupusa.

2. Promjena boje kože

Ovaj simptom dolazi u mnogo boja, a svaka ukazuje na određeni uzrok, prema dr. Braueru. Crvena ukazuje na upalu, smeđa na promjene pigmentacije, a plava je znak vaskularnih problema.

Uočavanje ružičastih i žutih mrlja na potkoljenicama moglo bi biti znak da moramo otići na pregled za dijabetes. Međutim, to također može ukazivati na probleme sa štitnjačom ili upalne bolesti poput Crohnove bolesti i reumatoidnog artritisa, tvrdi dermatolog.

3. Zadebljanje kože

Zadebljanje kože može biti još jedan znak upozorenja na dijabetes. Ovaj simptom često je vidljiv na prstima, rukama i nogama.

"Trebali biste obaviti pregled kod kuće jednom mjesečno. Provjerite kožu od kose i vlasišta do nožnih prstiju te od naprijed prema natrag. Ako vidite neobične izbočine, kraste ili bilo kakve druge promjene, trebali biste posjetiti dermatologa", savjetuje dr. Brauer.