Desetljeće je proveo iskrivljen kao kifla, a danas uspravno korača kroz život

Foto: Pixabay

LI HUA se prije točno 28 godina javio liječniku zbog stravičnih bolova u kostima. Teška deformacija kralježnice onemogućila je tada mladom Kinezu uspravljanje tijela i ležanje u vodoravnom položaju. Njegova svakodnevica u potpunosti je ovisila o samohranoj majci koja se nakon napornoga radnog dana morala brinuti o Liju.

Posljednjih godina problemi su se povećali, a bolest ga je sprečavala da normalno hoda, jede i podigne glavu. Razmak između lica i bedara iznosio je samo pet centimetara, a normalan je život u takvim okolnostima bio nemoguć.

Lijeva obitelj porijeklom je iz kineske provincije Hunan, a za kompliciran operativni zahvat koji bi mu omogućio normalan život nije imala novca. 2018. godine liječnici iz provincije u kojoj je rođen odbili su ga operirati tvrdeći da bi takav zahvat izazvao rizik po njegovo zdravlje.

Godinu dana kasnije pojavio se čovjek koji mu je promijenio život, doktor Tao Huiren, specijalist ortopedije i stručnjak za komplicirane zahvate na kralježnici. Pristao je operirati pacijenta usprkos riziku koji čak 30 puta povećava opasnost od potpune paralize tijela. Doktor Huiren se i prije susretao sa slučajevima teške deformacije kralježnice, ali nijedan nije bio toliko kompliciran. Bolnica je u jednom svom izvještaju težinu pothvata opisala kao potpuni ekvivalent osvajanju Mount Everesta.

Tijekom operacije liječnici su u nekoliko navrata razdvajali i spajali dijelove kralježnice, a potom je u potpunosti ispravili. Usprkos velikom pritisku kojem su bili izloženi njegovo srce i pluća, Li je dobro podnio zahvat i uspješno se oporavlja.

Li sada može podignuti glavu, leći poput zdravog čovjeka i ispružiti svoje tijelo u krevetu. Nakon 28 godina stoji uspravno, a napravio je i prve korake uz pomoć hodalice.

"Bez doktora Taoa za mene ne bi bilo spasa. On je moj spasitelj i dugujem mu veliku zahvalnost, kao i svojoj majci", rekao je pacijent, a prenio britanski Metro.

Doktor Tao tvrdi da će se sposobnost normalnog kretanja Liju vratiti nakon dva do tri mjeseca fizikalne terapije.

"Naravno, Li se neće moći baviti ekstremnim sportovima, tenisom ili boksom, ali normalni tjelesni pokreti neće predstavljati problem za njega", uvjeren je kineski stručnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.