Devet prednosti cvjetače koje ju čine superhranom

Foto: Pexels

POSLJEDNJIH nekoliko godina cvjetača je nadmašila sve ostalo povrće. Postala je hrana od koje se spremaju tacosi, radi podloga za pizzu, kao i juhe.

Cvjetača je jedno od najpopularnijih povrća zahvaljujući niskom udjelu ugljikohidrata i kalorija, kao i svojoj svestranosti. Pokazala se kao uvjerljiva alternativa tradicionalnim sastojcima i koristi se za pripremu svega.

U nastavku otkrivamo sve dobrobiti cvjetače zbog kojih se smatra superhranom.

Bogata je vlaknima

Nije tajna da su nam vlakna neophodna. U glavici cvjetače srednje veličine nalazi se 12 grama vlakana, što je 10 posto od preporučenog dnevnog unosa. 

Vlakna mogu smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes. Također, pridonosi zdravlju probavnog i srčanog zdravlja. 

Dobar je izvor kolina

Kolin je hranjiva tvar koja igra ulogu u funkciji živčanog sustava i metabolizmu, a adekvatan unos kolina može pomoći i u funkciji pamćenja, kaže dijetetičarka Gena Hamshaw.

Pomaže zdravlju imuniteta

Postoji razlog zašto je vitamin C postao vruća tema posljednjih godina. Cvjetača sadrži vitamin C, kao i antioksidanse koji su poznati po svojim protuupalnim učincima i sposobnosti da potakne imunološku funkciju. 

Bogata je vitaminom K

Ovaj vitamin topiv u mastima igra bitnu ulogu u zdravlju kostiju jer regulira razinu kalcija u krvi i zgrušavanje krvi. Cvjetača ima otprilike 20 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K.

Može pomoći u gubitku težine

Šalica cvjetače sadrži samo 25 kalorija pa je očiti izbor za sve koji žele smršaviti. Osim što je bogata vlaknima i promiče sitost, cvjetača ima visok udio vode. 

Sadrži gotovo sve hranjive tvari koje su vam potrebne

Cvjetača je izvrstan izvor folata, kalija, magnezija, fosfora, vitamina B, C i K i još puno toga.

Dobra je alternativa žitaricama

S oko devet puta manje ugljikohidrata od riže i bezbroj više vitamina i hranjivih tvari, cvjetača je odlična alternativa tradicionalnim žitaricama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.