Dijetetičarka: Nemojte dodavati dva sastojka u kavu. Mogu pogoršati moždanu maglu

Foto: Pexels

KAVA je mnogima omiljeno piće bez kojeg ne mogu zamisliti dan. Osim zbog okusa, često se pije za podizanje energije i mentalnu jasnoću, ali svaka šalica kave nije jednako dobra ili zdrava, a to u mnogim slučajevima ovisi o dodacima koje stavljamo u ovo popularno piće.

Kofein je poznat po tome što pomaže u poboljšanju fokusa, ali određeni sastojci koji se često dodaju kavi mogu zapravo pridonijeti osjećaju "moždane magle" umjesto da ga smanje, piše SheFinds. Takvi dodaci mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, upale i dehidraciju, ostavljajući nas umornima i rastresenima.

Dijetetičarka Ro Huntriss je za SheFinds otkrila koje dodatke zapravo nije najzdravije dodavati u kavu. Trebalo bi ih izbjegavati jer mogu pogoršati moždanu maglu, izraz koji se koristi za opisivanje takozvane mentalne malaksalosti koja utječe na sposobnost razmišljanja, izaziva poteškoće u koncentraciji i prisjećanju.

Šećer

Jedan od najpopularnijih i najčešćih dodataka kavi je šećer, a dijetetičarka smatra da ga zapravo ne bismo trebali stavljati u kavu. Objašnjava da šećer može negativno utjecati na cjelokupno zdravlje, uključujući funkciju mozga. Manje poznata nuspojava konzumacije šećera jest upravo njegov štetan utjecaj na kognitivne funkcije.

"Istraživanja pokazuju da je unos dodanog šećera, posebno u zaslađenim napicima, povezan sa smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima s pamćenjem. Osim toga, nakon konzumacije šećera dolazi do naglog porasta energije, a zatim i pada, što može uzrokovati mentalni umor i smanjiti razinu fokusa," dodaje ona. 

Smatra da, iako "moždana magla" nije medicinsko stanje, ono se često koristi za opisivanje simptoma poput loše koncentracije, problema s pamćenjem, mentalnog umora, zbunjenosti i poteškoća u pronalaženju pravih riječi.

Vrhnje za kavu

Mnogima je teško zamisliti kavu bez vrhnja, a mnogi popularni napici od kave upravo ga sadrže. No, osim dodatnih kalorija, vrhnje može smanjiti mentalnu oštrinu.

Ro napominje da "na tržištu postoji mnogo vrsta vrhnja za kavu, ali ona koja najčešće pogoršavaju simptome moždane magle su vrhnja s dodanim šećerom. Praškasta vrhnja često sadrže dodani šećer, a tekuća, aromatizirana vrhnja također su bogata šećerom. Pretjerana konzumacija ovih dodataka može smanjiti kognitivne funkcije."

Koje zdravije alternative dijetetičarka preporučuje?

Ako volite piti kavu i ne možete zamisliti da ne popijete barem jednu u danu, dijetetičarka savjetuje da kao dodatke odaberete zdravije opcije koje podržavaju fokus, a istovremeno imaju manje kalorija i šećera.

Umjesto šećera, Huntriss preporučuje cimet. "Cimet pruža prirodnu slatkoću bez šećera i kalorija. Osim toga, bogat je antioksidansima, što može pomoći zdravlju mozga i kognitivnim funkcijama, pa je odlična alternativa", pojašnjava ona za SheFinds.

Za one koji vole kremastu teksturu, najbolji odabir je biljno mlijeko, tvrdi ona.

"Nezaslađeno zobeno mlijeko niskokalorična je alternativa vrhnju za kavu, a zadržava kremastu teksturu. Dok vrhnja mogu biti bogata zasićenim mastima i/ili šećerom, nezaslađeno zobeno mlijeko nije bogato ni jednim ni drugim, a ujedno je izvor beta-glukana, vrste vlakana koja podržava zdravlje srca i smanjuje nagle skokove glukoze, čime se smanjuje rizik od naglog pada energije," zaključuje Huntriss.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.