Dijetetičarka: Ovo je najzdravije voće za našu jetru, a mnogi ga rijetko konzumiraju

Foto: Shutterstock

JETRA je vrlo važan organ koji utječe na gotovo sve funkcije u našem organizmu. Naime, njezina primarna funkcija je uklanjanje toksina i štetnih tvari iz tijela, ali također pomaže pri uzimanju hranjivih tvari iz hrane, filtrira krv i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Upravo je zbog toga važno paziti na njezino zdravlje, tvrde liječnici. Kako za portal Eat This objašnjava registrirana dijetetičarka Lauren Manaker, postoji jedna namirnica koja dokazano pomaže u očuvanju zdravlja naše jetre.

Riječ je o borovnicama. Ovo ukusno bobičasto voće, osim okusom, također osvaja dobrobitima za naše zdravlje, a prvenstveno za našu jetru. Kako otkriva dijetetičarka, borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji ovim bobicama daje prekrasnu plavu nijansu. Osim toga, podaci pokazuju da antocijanini mogu spriječiti oksidativni stres koji se može pojaviti u jetri i smanjiti upalu.

Manaker također napominje da za pozitivne učinke na zdravlje jetre nije potrebno pojesti velike količine borovnica, zapravo čak nije ni poželjno.

''Konzumiranje previše voća, pa samim time i borovnica, može uzrokovati da naše tijelo dobije prekomjerne količine fruktoze, što može negativno utjecati na jetru. Dodavanje jedne šake borovnica u smoothie, jogurt ili jednostavno jedenje borovnica samih može biti jedna od najboljih stvari koje možemo napraviti ako želimo održati zdravlje svoje jetre pod kontrolom'', dodaje dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.