Dijetetičarka savjetuje četiri prehrambene navike za oboljele od raka gušterače

Foto: Shutterstock

RAK gušterače je izuzetno teška bolest. Bolna je i jako brzo napreduje, pritom zahvaćajući i druge organe. Iako je vrlo važno surađivati sa svojim liječnikom i slijediti planove oporavka koje je on postavio, također bi vam moglo pomoći da imate pri ruci nekoliko jednostavnih savjeta o prehrani kako biste olakšali simptome.

Dr. sc. Dana Ellis Hunnes, docentica na Fielding School of Public Health na UCLA-u je za stranicu Eat This sastavila popis prehrambenih navika koje mogu olakšati svakodnevni život s ovom bolesti.

Pijte visokokalorične shakeove

Kada imate rak gušterače, priprema shakeova kod kuće može vam pomoći da unesete dovoljno kalorija čak i kad vam je apetit jako slab. "Često preporučujemo pacijentima da rade domaće shakeove kako bi tako konzumirali najzdravije sastojke kao što su bobičasto voće, nezaslađeni jogurt, proteinski prah, banane i mlijeko ili malo soka da razrijedi napitak", kaže dr. Hunnes.

Jedite minimalno prerađenu hranu

Prema dr. Hunnes, važno je nastojati jesti što više cjelovite hrane, a istovremeno ograničiti konzumaciju prerađene hrane. "Ako pacijenti jedu hranu koja ima previše masti (pržena hrana) ili previše šećera (peciva, bijeli kruh, rafinirani ugljikohidrati), teže će probaviti i apsorbirati tu hranu.

Konzumirajte manje masti

Konkretno, smanjenje unosa masti može vam pomoći u upravljanju simptomima raka gušterače. "Jedan od razloga zašto pacijenti gube na težini je taj što ne apsorbiraju svoje kalorije baš dobro. U smislu ograničavanja unosa masti, općenito govoreći, preporučujemo izbjegavanje pržene hrane, a umjesto toga preporučujemo zdrave izvore masti kao što su avokado u malim porcijama, orašasti plodovi i sjemenke", kaže dr. Hunnes.

Unosite dovoljno kalorija tijekom dana

Konačno, fokusiranje na unos dovoljno kalorija svaki dan može pomoći vašem cjelokupnom zdravlju ako živite s rakom gušterače. "Jedna od najvažnijih stvari koje morate učiniti s rakom gušterače je osigurati da unosite dovoljno kalorija u jednom danu. Budući da apetit može smanjiti, važno je jesti visokokaloričnu hranu", kaže dr. Hunnes.